9 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Završna i tiskovna konferencija projekta ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti

Datum:

Marketing

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u fazi je zadnjeg mjeseca provedbe Programa „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ (UP.02.1.1.16), projekt ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti (UP.02.1.1.16.0173). Tim povodom organizirali su Završnu i tiskovnu konferenciju uz organizacijsku podršku Razvojne agencije SI-MO-RA. Susret je bila prilika za predstavljanje ostvarenih postignuća i rezultata.

Na Završnoj i tiskovnoj konferenciji u ime partnera Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područni ured u Sisku sudjelovala je stručna djelatnica Mašenka Sekulić koja je izrazila zadovoljstvo provedbom Programa Zaželi i suradnjom s Građanskom inicijativom „Moj grad Sisak“. U ime ima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Sisak sudjelovale su rukovoditeljica Odjela za tržište rada Vesne Cerovski i viša stručna savjetnica za zapošljavanje Antonija Ordanić koje su općenito govorile o provedbi programa Europske unije i ulozi HZZ-a u njihovoj provedbi.

Pozdravnim govorom nazočnim su se obratili predstavnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska. U ime Sisačko-moslavačke županije govorila je viša stručna savjetnica za zdravstvo i projekte Marija Valešić, mag. iur. iz UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje koja je istaknula da županija podržava sve razvojne i socijalne projekte kao i aktivan rad organizacija civilnog društva. U ime Grada Siska o podršci Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ u provedbi raznih projekata kao i provedbi treće faze Programa Zaželi govorio je savjetnik Ivan Buterin iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Stručnjakinja za provedbu EU projekata iz Razvojne agencija SI-MO-RA Maja Vrban nazočnima je opisala višemjesečno suradnju s GIMG Sisak i zaposlenim ženama čiji ugovor o radu na određeno vrijeme ističe s krajem ovog mjeseca u znak podrške za marljivi rad podijelila prigodne poklone.

Korisnica zaposlenica Ankica Rupić na kreativno-literarni način s nazočnima je podijelila svoja iskustva sudjelovanja na provedbi projekta ZAŽELI – podrška životu u sadašnjosti, a o tome koliko umirovljenica znače socijalni projekti usmjereni na poboljšanju kvalitete života u vremenu krize i riziku socijalne isključenosti ranjivih skupina društva istaknula je Rozalija Šabalj Božić – te pozvala SMŽ i Grad Sisak na suradnju i kontinuiranu podršku organizacijama civilnog društva koje su aktivne u zajednici.

Voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor prezentirala je tijek provedbe projekta. Uz redovne aktivnosti koje su predviđene GIMG Sisak je učinio više: obilježili su Dan crvenih haljina – prevencija moždanog udara u žena, Dan ružičastih majica – prevencija vršnjačkog nasilja, Svjetski dan svjesnosti o autizmu, Dan Europe, Svjetski dan svjesnosti o važnosti prevencije nasilja nad starijim sobama, sudjelovali su na 17. Sajmu udruga i ustanova, bili su aktivni sudionici X. balneološkog skupa u Lipiku, a krajnjim korisnicima su povodom Uskrsa darivali kurkuma gel, a na kraju provedbe projekta pismo zahvale za sudjelovanje u projektu i konjski balzam.

Poredoš Lavor nadalje je prikazala brojčane pokazatelje provedenih aktivnosti zaposlenih žena:

– pomoć u dostavi namirnica – cca 5 953 aktivnosti

– pomoć u pripremi obroka – cca 3 775 aktivnosti

– pomoć u kućanskim poslovima, održavanju čistoće doma i održavanju okućnice – cca 4 646 aktivnosti

– pomoć pri oblačenju i svlačenju te briga o higijeni – cca 913 aktivnosti

– pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala, besplatna pravan pomoć i sl.) – cca 10 599 aktivnosti

– pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo – cca 11 761 aktivnost

– pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – cca 2 094 aktivnosti

– drugi poslovi vezani uz skrb starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju (rad s drvima) – cca 2 274 aktivnosti

U svrhu unapređenja i koordinacije rada tijekom šest mjeseci provedbe projekta održali su 16 radnih sastanaka, a kako Program Zaželi je usmjeren i na unapređenje i ojačavanje kapaciteta zaposlenih žena za iste je GIMG Sisak upriličio radionicu informatičkih vještina, tematski susret o volontiranju u zajednici i ženama u poduzetništvu. Zahvalili su i svim medijima na stalno prisutnoj podršci, te do dana održavanja Završne i tiskovne konferencije ostvarenih 36 medijskih prikaza.

Voditeljica projekta i predsjednik udruge Tihomir Lavor istaknuli su teškoće i ograničenja koja su prisutna pri donošenju odluke da li će Građanska inicijativa ići na prijavu projektnog prijedloga u četvrtoj fazi Programa Zaželi kao što su vrijeme objave predmetnog natječaja, uvjeti prijave, odabir potencijalnih kandidatkinja i kandidata iz redova ciljane i ranjivih skupina, mogućnostima zapošljavanja muškaraca na slijedećoj fazi i pobližem definiranju njihovih radnih zadataka, redovitom financiranju projektnih aktivnosti, aneksi ugovora o sufinanciranju neizbježnih povišica minimalne plaće, prihvatljivim troškovima koji su neophodni u situacijama višegodišnje provedbe, te primjerenijem vrednovanju rada i zalaganja onih organizacija koje projekt nastoje provoditi cjelovito i odgovorno.

Susret je bio prigoda i za zahvalu Rudolfu Luki Vukiću koji je stručni suradnik u Odjelu za kontrolu provedbe projekata iz područja socijalne uključenosti – Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za kvalitetnu i konstruktivnu suradnju.

Susret je nastavljen u vidu neformalnog druženja, međusobnoj razmjeni iskustava, te zajednički ručak i osvježenje.

Svi sudionici ovog susreta kojih je bilo više od 50 osoba iskazali su želju za nastavkom realizacije četvrte faze projekta u provedbi Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Nositelj ovih projektnih aktivnosti je Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak i Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Sisak.

Projekt je financiran u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova 494.000,00 kuna (65.565,07 €), uz stopu vlastitog sufinanciranja 0%. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ovaj projekt ostvaren je na temelju Zakona o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu Europskih strukturnih i investicijskih fondova u RH u financijskom razdoblju 2014. – 2020. u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Možda vas zanima...

Dani sisačkog sporta uz Crvenu jabuku i U-15 nogometnu reprezentaciju

Grad Sisak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska ove...

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...