13 C
Sisak
Utorak, 30 travnja, 2024

GALERIJA: Uskrsno slavlje u bazilici sv. Kvirina u Sisku

Datum:

Marketing

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je svečano misno slavlje na svetkovinu Kristova uskrsnuća, u nedjelju 9. travnja, u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Koncelebrirao je domaći župnik Robert Jakica i župni vikar Kristijan Pezić.

Na početku čestitajući okupljenim vjernicima Uskrs biskup ih je nazvao uskrsnicima te pojasnio kako je to znao govoriti p. Bonaventura Duda jer uskrsnici vjeruju u uskrsnuće. Biskup je rekao i kako ne bi imalo smisla slaviti Uskrs bez vjere u uskrsnuće te je u nastavku donio što o sadržaju naše vjere misli nedavno preminuli papa Benedikt XVI.

U nastavku rekao je i kako nas današnja liturgija Riječi utvrđuje u vjeri u uskrsnuće. „U čitanju Poslanice Kološanima (Kol 3, 1-4) sveti apostol Pavao piše: Braćo: Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.Apostol u ovom pročitanom odlomku već govori o vjeri u uskrsnuće, govori onima koji su – kako on kaže – suuskrsli s Kristom. Koji su to i kakvi vjernici? Jesu li to oni koji su umrli pa se on nada da su s Kristom u slavi u nebu? Ne, on prvenstveno misli na one koji su kršteni. Jer krštenje je simbolično i stvarno ulaženje u smrt Kristovu i ujedno početak života Kristova i vlastita uskrsnuća. Braćo i sestre, jesmo li mi toga svjesni? Kako je to velika i divna poruka naše vjere! Mi, koji smo kršteni, već smo umrli. Ne trebamo se dakle bojati smrti, ona je već iza nas. Dapače, već smo ušli u život vječni, već smo uskrsnuli s Kristom. Kako možemo to znati, kako živjeti tu stvarnost koja je tako velika i nova, tako divna i neshvatljiva da ju ne samo ne razumijemo, nego se niti ne trudimo dublje upoznati. A to je bitno u našoj kršćanskoj vjeri“.

Zatim je poručio kako smo mi „suuskrsnuli s Kristom“, ili kako bi na drugom mjestu Apostol rekao: „naš je život skriven s Kristom u Bogu“, uronjeni u Božje otajstvo života vječnoga. „A taj život ne umire, taj je život u Bogu vječan. Zar ne opažamo kako je lijepo i veliko biti blizu našoj braći koja trpe, biti s onima koji trebaju našu blizinu i pomoć? Zar ne vidimo u tome samu Božju nazočnost? Zar on ne tješi neutješne, zar on ne pridiže klonule, zar on ne daje snage onima koji bi – po svim ljudskim kriterijima – trebali biti slabi i očajni? Da, tu je Bog, tu je Gospodin naš Isus Krist, tu je s njim i naše uskrsnuće, snaga da u običnim stvarima živimo vođeni neobičnom snagom koju daje samo vjera“.

Na kraju je podsjetio i kako nam Evanđelje po Ivanu (Iv 20, 1-9) donosi odlomak prvog iskustva s neobičnim događajem. „Zapazimo najprije o kojem se to danu radi. Ivan kaže: prvog dana u tjednu, riječ je dakle o danu nakon subote, nedjelji. Papa Benedikt piše u jednom svom razmatranju kako je najjači dokaz da se taj dan nešto veliko dogodilo upravo promjena Dana Gospodnjeg: Židovi su slavili šabat – tj. subotu, a kršćani su odmah počeli slaviti taj prvi dan u tjednu, tj. nedjelju.Tko prvi doživljava tu novost? To je Marija Magdalena koja dolazi na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Ne tuguje sama niti zadržava tu vijest za sebe nego dolazi k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.Petar i Ivan, jer to je taj drugi učenik – Ivan piše o sebi pa se zato sam ne imenuje – trče na grob. Očito je stvar hitna i važna, ne znaju što bi učinili ali žele se sami uvjeriti što se dogodilo. Ivan prvi stiže, ali poštuje prvenstvo Petrovo i njega čeka i pušta prvog da vidi grob. Ušli su u grob i vidjeli povoje i ubrus kojim bijaše omotano mrtvo Isusovo tijelo. Za Petra evanđelista ništa ne kaže, samo da je bio prvi u grobu i vidio platno i ubrus, a za sebe kaže da je – nakon što je ušao – vidio i povjerovao.Što je povjerovao? Da je Isus živ! Ipak, opravdava sebe i Petra da oni još (tada) nisu upoznali Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.Vjera u Isusovo uskrsnuće znak je naše najveće moguće nade, poziv da se kroz život uputimo radosno iščekujući svoj susret s Uskrsnulim Gospodinom i sa svima onima koji su u njemu uskrsnuli.

Zato je danas najveći kršćanski blagdan, zato je danas dan ispunjen veseljem“, rekao je biskup te na kraju zaključio kako neka odzvanja u našim srcima radostan Aleluja, neka nas ispuni ovaj sveti dan nadom i radošću da povjerujemo do kraja u ono što već vjerujemo u svom srcu: da s Kristom uskrsnulim i mi imamo novi život, život uskrsnuća.

Ma kraju slavlja u ime župe sv. Kvirna biskupu i svim okupljenima Uskrs je čestitao župnik Jakica.

Misno slavlje animirao je Zbog bazilike.
(SV)

 

- Marketing -

Možda vas zanima...

Edukacijom za građane u utorak će se obilježiti Nacionalni dan hitne medicine

Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije obilježit će u...

Obljetnica smrti generala Janka Bobetka

U ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine obilježena je 21....

Uz pomoć EU sredstava u Sisku uskoro svuda širokopojasni internet

Grad Sisak ostvaruje još jedan važan razvojni projekt PRŠI...

Danas se održava 21. sjednica Gradskog vijeća Grada Siska

21. sjednica Gradskog vijeća Grada Siska će se održati...