19 C
Sisak
Subota, 3 lipnja, 2023

HDZ gradonačelnici: Zašto nema obnove objekata u nadležnosti Grada?

Gradski vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HKS-a prozvali su danas gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček zbog sporosti obnove objekata u nadležnosti Grada.

„Iako su joj odobrena sredstva i rok za njihovu potrošnju je sve bliži, obnova većine javnih
zgrada u nadležnosti Grada nije ni krenula“ – ističu vijećnici te se pitaju „Hoće li Grad Sisak zbog nesposobnosti gradonačelnice Kristine Ikić Baniček ostati bez odobrenih sredstava za obnovu javnih zgrada iz Fonda solidarnosti Europske unije?“

„Prezentacija o stanju potresne obnove javnih objekata Grada Siska koju nam je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) predstavila u rujnu prošle godine pokazala nam je da su za većinu prijavljenih projekata odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti. Zašto onda ne vidimo otvorena gradilišta u nadležnosti gradske uprave kada šetamo po gradu? Ta sredstva treba potrošiti do kraja lipnja ove godine i nije teško ustvrditi kako će biti vrlo teško to postići u iduća četiri mjeseca.“ – rekao je čelnik sisačkog HDZ-a Tomislav Kralj dodavši kako su gotovo sva aktivna gradilišta u Sisku na objektima u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije.

„Zanima nas čime se u međuvremenu bavi naša gradonačelnica, jer i današnji dnevni red sjednice Gradskog vijeća ne donosi nikakve nove gradske projekte.“ – dodao je Kralj.

Oporba ističe kako istovremeno Ikić Baniček „spremno kritizira sve ostale te napada one bez kojih ne bi bilo ni izgradnje novih vrtića ni škola, a u Sisku građanima gradske vlasti samo šalju visoke račune“.

Iz oporbe podsjećaju i kako je u nekoliko navrata Vlada RH isplatila pomoć Gradu Sisku u iznosu od više desetaka milijuna kuna.

„Pozivamo gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da se prihvati posla i ubrza obnovu javnih objekata kako ne bismo izgubili novac osiguran iz Fonda solidarnosti i kako, u konačnici, sav trošak obnove ne bi pao na naše sugrađane. Novce ste dobili, kad mislite početi raditi? Dužni ste Siščanima opravdati sve utrošene milijune eura, jer se postavlja ozbiljno pitanje: gdje su novci koje ste dobili na račun, na osnovu potresa, a u Sisku u vašoj nadležnosti ne obnavlja se gotovo ništa?“ – napominju oporbeni vijećnici.

Oporba je i nezadovoljna odgovorima koje dobivaju na svoja pitanja u Gradskom vijeću pa su najavili kako gradski vijećnici HDZ-a danas neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska “koja je sazvana reda radi, zbog forme- “broja” održanih sjednica bez i jedne važne točke za naše sugrađane.”.

Na sjednici je Vijeća, inače, odluka o sufinanciranju grada Siska projekta zgrada iz poticane stanogradnje na Zelenom Brijegu, a što je nužno obzirom da APN ne može financirati sve radove uslijed poskupljenja građevinskog materijala i radova. Iz gradskog proračuna će se tako za sufinanciranje gradnje POS-ovih zgrada izdvojiti 180.007,66 eura s PDV-om, odnosno 1.356.267,71 kuna.

Zadnje novosti
Ostale novosti