29 C
Sisak
Srijeda, 19 lipnja, 2024

SISAK: EU novcem do korištenja geotermalne energije za grijanje

Datum:

Marketing

U parku na Kontrobi, na Trgu Franje Tuđmana u četvrtak sutra počinju pripremni građevinski radovi za ispitivanje geotermalne bušotine Siter-1 u sklopu projekta „Tehnička dokumentacija za direktno iskorištavanje geotermalne energije na području grada Siska“. Uredit će se prilazni put s parkirališta pored Ureda za obranu i pripremit će se radna površina oko bušotine približne veličine 20 x 20 metara. U sklopu radova uklonit će se dva stabla i grmlje u blizini bušotine.

Radovi i ispitivanja bi trebali potrajati do kraja veljače, a izvođači iz tvrtke Geoda Consulting d.o.o. iz Zagreba najavljuju da će odmah nakon završetka ispitivanja, odnosno krajem veljače, vratiti prostor parka u prvobitno stanje. Stabla koja će biti uklonjena, sukladno pravilima Grada Siska, bit će zamijenjena novim.

Rezultati ovih ispitivanja pokazat će koliki je geotermalni potencijal i tada će se moći procijeniti koliko će se javnih objekata poput bazena, doma umirovljenika, tržnice i dječjeg vrtića moći grijati geotermalnom energijom. Doznat ćemo i postoje li preduvjeti za daljnje iskorištavanje geotermalnih potencijala u toplinarske svrhe na području Siska. Grad korištenjem geotermala želi smanjiti troškove grijanja i potrošnju fosilnih goriva te smanjiti emisije CO2.

Projekt vrijedan 1,93 milijuna kuna vrijedan ugovor financiran je 1,6 milijuna kuna EU sredstava iz Programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za period 2014. – 2021. godine. Partner na projektu je i Komunalac Sisak d.o.o. koji provodi dio aktivnosti projekta.

 

- Marketing -

Možda vas zanima...

105 sisačkih proizvođača ove godine u programu „S njive na stol“

Završava ovogodišnji postupak certificiranja, provjere obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji...

800 učenica i učenika na školskom sportskom danu Sisačko-moslavačke županije

Školski sportski dan, koji je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke...

Održan “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” u Sisku

U Sisku se prošli tjedan održao "Hod za život,...

22,68 % učenika iz SMŽ upisuje srednje škole u drugim županijama i Zagrebu

Radi upisa u srednju školu izvan mjesta stanovanja gotovo...