13 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Bagremov med iz Popovače najbolji je ekološki monoflorni med na svijetu

Datum:

Marketing

OPG Keser, pčelara Dragutina Kesera iz Popovače osvojio je na međunarodnom ocjenjivanju organskih medova APIMIEL 2022 prvo mjesto u kategoriji monoflornog meda za med od bagrema. Drugo mjesto osvojio je grčki med od majčine dušice pčelara „Amorgiano Honey“, a treće mjesto ponovno je pripalo bagremu, slovenskog pčelara Rojsa Andreja.

Što se tiče nagrade BIOLMIEL 2022 koja se dodjeljuje za najbolje poliflorne medove, sva tri nagrađena su talijanska. Kao najbolji poliflorni med izabran je med tri talijanska pčelara: „Vito Pasquale Saluzzo“ iz Castelvetrana (Trapani) koji je osvojio prvo mjesto s medom dobivenim od sicilijanskih crnih pčela s „Miele Siciliano di millefiori“; drugo mjesto dodijeljeno je „Consorzio dei Produttori Biologici“ (ConProBio) Lucano s „Millefiori Bio“ proizvedenim u Basilicati; treće mjesto dodijeljeno je „Soleterra di Luca Serri“ sa sjedištem u Modeni s „Miele del Crinale dell’Appennino Tosco-Emiliano“, proizvedenim na planinama Apenina.

Medove je ocjenjivao Međunarodni žiri sastavljen od 12 stručnjaka za organoleptičko ocjenjivanje meda, a voditelj je bio Gian Luigi Marcazzan iz CREA-AA (Bologna). Žiri se sastao u Bariju u prostorijama „Bu? – crudo cotto mangiato“.

U natjecanju je sudjelovalo više od 220 medova, od čega 85 talijanskih i 140 iz ostalih europskih zemalja.

Od svih medova koji su sudjelovali dobili su nagradu za kvalitetu samo oni koji su imali udio vode manji od 18% i udio hidroksimetilfrfurala (HMF) manji od 10 mg/kg, odnosno manji od 15 mg/kg ako je riječ o medu od vrijeska, medu ubranom nakon više od 6. mjeseci, i tropski med.

Hrvatski pčelarski savez ovom prigodom uputio je čestitku OPG-u Keser na ovom iznimnom uspjehu.

APIMEL i BIOLMIEL ima za cilj promovirati kvalitetu organskog meda, ojačati odnos između pčelarstva i održivog razvoja, podržati različitosti zbog prirodne bioraznolikosti, razmjenjivati informacije o proizvodu, kao i povećati svijest potrošača o kvaliteti organskog meda, proizvedenog poštujući okoliš i pčele. BIOLMIEL je stvorio i organizirao ‘C.i.Bi.’, Consorzio Italiano per il Biologico, koji već više od 30 godina talijanskim proizvođačima pruža usluge za kvalifikaciju i certificiranje njihovih proizvoda. Predsjednik ‘C.i.Bi.’ je Nino Paparella, inženjer poljoprivrede iz Barija.

BIOLMIEL 2022. proveden je uz dragocjenu suradnju ‘CREA – Agricoltura e Ambiente’ iz Bologne i ‘BIOLITALIA’, udruge organskih proizvođača.

Možda vas zanima...

Nakon 60 godina izgradnja prve višestambene zgrade u Sunji

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na...

Počele gradnje državnih zgrada u Kutini i Jasenovcu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i...

U bolnicu u Popovači i dalje stižu novi liječnici

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u posljednje dvije...

Biskup u Viduševcu krstio sedmo dijete obitelji Jurković

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu,24. veljače...