22 C
Sisak
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Božićno slavlje u bazilici sv. Kvirina

- Marketing-spot_imgspot_img

Svečanu misu poldanjicu na svetkovinu Božića, u nedjelju 25. prosinca, predvodio je u bazilici sv. Kvirina u Sisku biskup Vlado Košić u zajedništvu s rektorom bazilike preč. Robertom Jakicom, vlč. Hrvojem Zovkom i župnim vikarom Kristijanom Pezićem.

Na početku homilije biskup je okupljenima čestitao Božić te se osvrnuo na čitanje iz Knjige proroka Izaije koji naviještamesijanska vremena i govori o dolasku Pomazanika Gospodnjega koji će donijeti mir i radost svemu narodu. „Pobožni Židovi čitajući ove riječi proroka Izaije gajili su nadu da će Mesija možda doći dok su oni još živi. Svakako, vjerovali su da će Mesija doći. I iščekivali su da će donijeti radost svemu Izraelu, da će on donijeti mir svome narodu te da će svi vidjeti spasenje Božje.Ta nada imala je dakle temelj u objavljenoj Božjoj riječi. Međutim, židovski narod je u okolnostima potlačenosti od Rimljana i u izgubljenoj državnosti želio da Mesija bude i narodni i politički vođa koji će osloboditi Židove i uspostaviti ponovno slavu Davidova kraljevstva.Mi Hrvati znamo koliko je to važno, živjeti u svojoj zemlji slobodan, osloboditi se od jarma tuđinca. Zato su naši najbolji sinovi i kćeri dali živote.Pa ipak. Smisao iščekivanja Mesije i njegov dolazak nije samo u slobodi od tuđinca i neprijatelja, u uspostavi zemaljskog kraljevstva. Njegov dolazak ima polučiti nutarnju slobodu od svakog grijeha, on želi uspostaviti duhovno nebesko Kraljevstvo. O tome su također proroci govorili i pripremali narod na tu duhovnu dimenziju mesijanskog vremena“.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu biskup je podsjetio na apostolove riječi koji kaže da je Riječ koju je Bog poslao k nama postala čovjekom: „I Riječ tijelom postade i nastani se među nama“.„Grčku riječ logos prevodimo kao riječ, misao i smisao. Ta je riječ u svim znanostima, npr.: psiho-logija, antropo-logija, bio-logija, teo-logija. To su dakle znanosti o duši, o čovjeku, o životu i o Bogu. Osim značenja riječi i misli, odnosno znanstvene misli, Logos ima značenje i smisla.Tako bismo mogli prevesti Ivanov tekst: U početku bijaše Smisao i Smisao bijaše u Boga i Smisao bijaše Bog.Zar nije danas gotovo dominantno traženje smisla. Zašto se drogiraju mladi, zašto mnogi utapaju svoju tugu u alkoholu, zašto vlada tolika depresija među ljudima, zar to nije zato što ne nalaze u životu smisla? A Smisao je među nama: to je Isus Krist, utjelovljeni Sin Božji, te možemo reći: I Smisao tijelom postade i nastani se među nama.Daljnji evanđeoski tekst donosi nove pojmove: život i svjetlo:…Svemu što postade u njemu bijaše život, i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze… Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet.Nije li upravo smisao život i svjetlo? Tko naime pronalazi i ima smisao, taj živi puni život, koji kao svjetlo pobjeđuje tamu. On je Svjetlo istinskojer svakog čovjeka, koju ga prihvaća i otvara mu se, ispunja smislom i daje mu da dobro vidi i ljude i događaje, i sadašnjost i prošlost i budućnost“.

Biskup je poručio i kako u svijetu ima toliko besmisla, tame i zabluda, pa ipak postoji Smisao i Svjetlo, Krist naš i Spasitelj. „On je blizu, nije više daleko, došao je među nas i nikad nas više nije napustio. U Beču je u prošlom stoljeću psihoterapeut Emanuel Frankl ustanovio novu psiho-terapiju, terapiju smislom. Nazvao ju je logoterapijom. U biti njegov se stav svodi na to da onaj koji u životu nađe svoj smisao, pobjeđuje svaku nevolju i nadvladava teškoće. Osobno je bio u logoru Auschwitz kao zatočenik i promatrao je zatvorenike te zaključio da su u većem broju iz tog užasnog i ponižavajućeg logora izišli oni koji su imali nekoga tko ih je čekao i za koga su živjeli i borili se. To je bio njihov smisao. Međutim oni koji nisu pronalazili smisla i nisu se borili, podlijegali su te umirali.Nije li tako i s nama? I mi trebamo pronaći smisao svoga života i blago nama ako u Isusu, koji se za nas rodio i utjelovio Božju Riječ i Smisao, pronađemo svoj smisao života. Kada nas on vodi, sigurno pronalazimo put i cilj na tom putu“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio i čestitao im Božić preč. Jakica zaželjevši svima, a posebno ima u potrebi obilje Božjeg blagoslova u ove dane.

Misno slavlje animirao je Zbor bazilike, a uveličali su ga i sisački bogoslovi.Nakon mise biskup je ispred jaslica blagoslovio djecu ove župe i njihove roditelje.
(SV)

Zadnje novosti
Ostale novosti