16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

„Aleja prvašića“ bit će u Glini

Datum:

Marketing

U cilju stvaranja kreativnih uspomena na prve školske dane, poticanja zajedničkih
projekata među učenicima od prvog razreda osnovne škole i međusobnog povezivanja, suradnje i izgradnje zajedničkih sadržaja, ove jeseni uoči godišnjice velikog potresa na Baniji, u gradu Glini bit će iniciran projekt „Aleja prvašića“ autorice projekta Snježane Agostini.

Riječ je o projektu koji je krenuo aktivno u Hrvatskoj kroz suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave 2016 godine, a s kojim se učenici prvog razreda osnovne škole potiču na sadnju jedne sadnice drveta. Sadnice se sade na lokacijama koju odredi jedinica lokalne uprave i samouprave; sve s ciljem da se kreira „Aleja prvašića“ u kojoj će svaki naraštaj prvoškolaca imati svoje stablo. Ispod svakog stabla postavljaju se posebno dizajnirane pločice, na kojim su ugravirana imena svakog djeteta po redoslijedu iz školskog imenika, kao i njihovih učiteljica/ učitelja, oznaka razrednog odjeljenja, te aktualna njihova školska godina.

Aleja prvašića na taj način postaje „živi rastući spomenik“ svakom djetetu za njihovo odrastanje i stvaranje vrijednosti koje nose kroz život. Aleja prvašića, postaje mjesto susreta, obilježavanja obljetnica, srce i pluća svake lokalne zajednice koja ga involvira u svoj društveni život. Podsjetnik na mjesto pripadnosti i međugeneracijske povezanosti. Vrijednost Aleje prvašića, postaje veća i značajnija svakom novom generacijom i odrastanjem.

Glina je u ovom projektu posebno značajna jer se broj prvoškolaca u ovom gradu nije smanjio iseljavanjem zbog potresa nego je ostao na brojci prije ove grozne prirodne nepogode. Prihvaćanjem ovog projekta gradske vlasti u svojim lokalnim sredinama šalju poruku najmlađima (ali i njihovim roditeljima) da su im važni, da ih podržavaju, uvažavaju i da se trude i čine sve za njihovu dobrobit i što sretnije odrastanje u gradu u kojemu mjestu.

Na projekt otvaranja Aleje prvašića u Osnovnoj školi u Glini, odazvat će se i predstavnici iz Osnovne škole Krašić koji slave godinu dana postojanja ovog projekta u njihovoj lokalnoj sredini. A ovom zelenom prijateljskom stazom sada su povezani s gradom Glina.

Prva stabla u prvoj „Aleja prvašića“ na Baniji za četiri odjeljenja prvih razreda OŠ Glina
bit će zasađena 25. studenoga 2022., u 14 sati u nazočnosti idejne začetnice Snježane Agostini, ravnatelja Osnovne škole Glina Zorana Kirinića, kao i učenika škole u nazočnosti njihovih nastavnika i roditelja.

Možda vas zanima...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...