6 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

Ovoga vikenda dvije predstave na kraju 15. Festivala Prolog

- Marketing-spot_imgspot_img

Pretposljednja predstava na programu 15. Festivala regionalnih kazališta Prolog je predstava Arthura Millera “Smrt trgovačkog putnika” u režiji Vanje Jovanovića u produkciji Kazališta Virovitica. U predstavi igraju Goran Vučko, Toni Leaković, Draško Zidar, Mijo Pavelko, Silvijo Švast, Goran Koši, Sara Lustig, Monika Lanšćak te Igor i Vlasta Golub, koji su upravo ovom predstavom obilježili 30 godina na daskama virovitičkog kazališta. “Smrt trgovačkog putnika” možete pogledati u subotu, 12.11.2022. s početkom u 20 sati u sisačkom Domu INA rafinerije.

– Radi se o drami koja govori o malom čovjeku. Iako je pisana 50-ih godina prošlog stoljeća, tema je vrlo aktualna, to je jedna obiteljska priča u kojoj se apsolutno svi prepoznajemo. – poručuje Vlasta Golub.

Na samoj završnici 15. Festivala regionalnih kazališta Prolog nastupiti će koprodukcijska predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, GDK Gavella, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za kulturu Bjelovar “Tena – kronika raspada jedne ljepote” u nedjelju, 13. studenog 2022. godine u 20 sati u Domu INA rafinerije. Dramatizaciju potpisuje Borislav Vujčić, redatelj i autor adaptacije je Dražen Ferenčina a predstavu izvodi veliki ansambl vrsnih kazališnih i filmskih glumaca – Matea Marušić, Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić.

Klasik hrvatske književnosti, iz pera “jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača”, “Tena” je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti. Kozarac se kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako se vremena nužno mijenjaju, te bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. Tena tako svoj osjećaj slobode verbalizira usklikom: “…ja sam ja; sve što je na meni, moje je!”, čija jeka odzvanja i danas. Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet, koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju – raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od strane bogatih stranaca, te na domaće ljude koji “nezadovoljni starim usvajaju novo, da bi se, nadajući se upravo suprotnom, ubrzo našli na dnu”…

Festivalske ulaznice po cijeni 30 kuna mogu se kupiti na www.ulaznice.hr , na blagajni Kazališta 21 radnim danom od 14 do 20 sati i na dan predstave u Domu INA-e od 19 do 20 sati.

Zadnje novosti
Ostale novosti