3 C
Sisak
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Dvije višestambene zgrade u Čuligovoj su prve zgrade koje idu u konstrukcijsku obnovu

- Marketing-spot_imgspot_img

Dvije višestambene zgrade u Ulici braće Čulig, koje su u potresu oštećene te dobile žutu naljepnicu, prve su višestambene zgrade za koje je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) raspisao javni natječaj za  izvođenje radova na konstrukcijskoj obnovi. 

Riječ je o zgradama na adresi Ulica braće Čulig 1-3 te Ulica braće Čulig 4 građenima sredinom 60-ih i koje su zadobile veća oštećenja zbog čega ih je potrebno dodatno konstrukcijski učvrstiti. Javni natječaj za izvođača radova raspisan je u ovu srijedu, uz procjenu vrijednosti radova od 3,5 milijuna kuna + PDV. 

 

DON

 

Riječ je o radovima obnove prvih uopće višestambenih zgrada koje su u ovom potresu zadobili žute naljepnice zbog težih oštećenja, ali u kojima, uglavnom, ljudi i dalje stanuju.

Konkretno, raspisan je natječaj za izvedbu rekonstrukcije objekta vraćanjem nosive konstrukcije objekta u prvobitno stanje nosivosti tj. stanje nosivosti prije djelovanja potresa (razina 2). Zgrade koje čekaju radove obnove imaju ukupno 38 stanova.

Kao uvjet za natječaj za izvođače radova moralo se napraviti projekte obnove za svaku od zgrada.

 

VSO - POKZ - Čuligova 1 i 3, Sisak - ovjera TFK
VSO - POKZ - Čuligova 4, Sisak - ovjera TFK

Ukupno su do sada donesene 92 odluke o konstrukcijskoj obnovi višestambenih zgrada, izrađen je i iskontroliran 51 nalaz od kojih je osam zgrada za nekonstrukcijsku obnovu, 42 zgrade su za konstrukcijsku obnovu i jedna zgrada je za uklanjanje i gradnju nove zamjenske zgrade.

Ove zgrade u Sisku su prve u fazi postupka odabira izvođača radova na obnovi, a krajnji rok za dovršetak radova cjelovite obnove ovih dviju zgrada je 31. prosinac 2023.

Inače, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) otvorio je ponude za radove konstrukcijske obnove prvih 50 obiteljskih kuća na području pogođenim potresom 29. prosinca 2020. godine. Natječaj je bio podijeljen u 10 grupa, a od 50 predviđenh kuća većina ih se nalazi na području Sisačko-moslavačke županije, a ostatak na području Karlovačke i Zagrebačke županije.

Procijenjena vrijednost nabave je 16 milijuna kuna + PDV, po 1,6 milijuna za svaku od 10 grupa predmeta nabave koje obuhvaćaju svaka po pet kuća. Na javni natječaj raspisan 28. listopada pristiglo je ukupno 97 ponuda od strane 16 različitih tvrtki i konzorcija s područja Hrvatske i Njemačke. Sve pristigle ponude su iznad procijenjene vrijednosti nabave, no neke tek neznatno iznad.

 

Zapisnik o otvaranju ponuda

 

Riječ je o početku organizirane državne obnove teže oštećenih kuća, uglavnom s tzv. žutom naljepnicom. Naime, prema posljednjim, aktualnim, podacima na području tri županije najteže pogođene u potresu je ukupno 8.626 različitih objekata sa žutom naljepnicom. No, u postupku obnove do sada su zaprimljene, u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ukupno 823 odluke o obnovi izdanih od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koje se odnose na konstrukcijsku obnovu takvih objekata, tj. kuća. Od strane nadzora izrađeno je i iskontrolirano 478 tih nalaza od čega je 113 kuća za konstrukcijsku obnovu. Uskoro će, dakle, biti izabrani izvođači za 50 tih kuća. Također je zaprimljeno 46 odluka za konstrukcijsku samoobnovu gdje će vlasnici sami provesti obnovu, a država nakon kontrole refundirati trošak.

Zadnje novosti
Ostale novosti