21 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

GALERIJA: Promocija knjige “Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji“

Datum:

Marketing

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, u petak 21. listopada 2022. godine, u Strukovnoj školi u Sisku predstavljena monografija „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

Knjigu su predstavili autori dr.sc. Sanja Lončar i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža Orkan, a o knjizi su još govorili i dr.sc. Petra Kelemen, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i povjesničar Tomislav Šulj, mag. hist., zaposlenik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Predstavljanju monografije prisustvovali su župan sisačko-moslavački Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić.

Župan Celjak istaknuo je kako je ova monografija jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj, jer niti jedna županija u Hrvatskoj nema u jednoj knjizi prikupljene podatke o spomenicima smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu i najvećim junacima hrvatske povijesti – poginulim hrvatskim braniteljima koji su nam osigurali slobodu, neovisnost i demokraciju, rekao je župan.

Ova monografija ugledala je svjetlo dana nakon pet godina vrijednog rada dvoje autora i donosi pregled spomen-obilježja na području naše županije. Na popisu je više od 300 spomen-obilježja što govori o stradanju ovog kraja u Domovinskom ratu.

Autori su zahvalili svim pojedincima, udrugama i ustanovama koji su pomogli u prikupljanju informacijama o spomen-obilježjima.

Na predstavljanju monografije bio je i australski Hrvat Ivica Pauk koji je financirao tisak knjige te je došao iz Pertha u Sisak samo kako bi prisustvovao promociji.

FOTO: Alen Čaušević

 

Možda vas zanima...

Objavljujemo dobitnika ulaznica za tradicionalnu Lađarsku večer klapskih obrada

Ivan Glavinić dobitnik je dvije ulaznice za tradicionalnu Lađarsku...

U srijedu je novi Zalogaj poezije

Sljedeća tribina "Zalogaj poezije" Sisačke udruge za promicanje alternativne...

Lađarska večer klapskih obrada u Domu INA rafinerije – dijelimo ulaznice

Ženski vokalni sastav Lađarice i ove godine organizira Lađarsku...

Književni kompas u subotu u Krapju

Sljedeća tribina ''Književnog kompasa Sisačko-moslavačke županije'' Društva hrvatskih književnika...