29 C
Sisak
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

Zbog nedostatka dokaza oslobođen dvojac optužen za ratni zločin 1991. u Petrinji

- Marketing-spot_imgspot_img

Na Županijskom sudu u u Zagrebu, zbog nedostatka dokaza, izrečena je oslobađajuća presuda Jovanu Raniću (65) i Savi Grnoviću (66) koje se teretilo za ratni zločin na području Petrinje, počinjen u studenom 1991. godine.

Predsjednica Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Zagrebu, sutkinja Saša Lui, usmeno je obrazložila da na temelju izvedenih dokaza nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi da su optuženici počinili zločin koji im je stavljen na teret optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Optuženici su se teretili da su dana 4./5. studenog 1991. nakon zauzimanja Petrinje od strane JNA i TO, kao pripadnici Specijalne jedinice “Milicije SAO Krajine” došli do kuće u Petrinji na adresi Ivana Meštrovića 11, u kojoj su zatekli članove obitelji Kozbašić te potom protivno odredbama međunarodnog prava – Ženevska konvencije o zaštiti gradjanskih osoba u vrijeme rata, pucajući iz svog osobnog naoružanja, usmrtili Milana i Gordanu Kozbašić i njihovu djecu mlt. Alena Kozbašić i mlt. Tamaru Kozbašić nakon čega su se udaljili s mjesta dogadjaja uzevši sa sobom odjevne predmete i zlatni lanac vlasništvo Milana Kozbašić.

Jovanu Raniću suđeno je u odsutnosti dok je Savo Grnović uhićen u ožujku 2021. na frankfurtskom aerodromu, kada je iz Srbije, preko Njemačke, putovao na Island gdje se sa obitelji nastanio 1998. godine. Suđenje je počelo 16. veljače 2022., a tijekom dokaznog postupaka ispitano je 20 svjedoka.

Zadnje novosti
Ostale novosti