29 C
Sisak
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

OBNOVA U SMŽ: 176 milijuna kuna za obnovu cestovne infrastrukture

- Marketing-spot_imgspot_img

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković uručio je u Petrinji deset Ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu. Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena iz Fonda solidarnosti Europske unije u ukupnom iznosu većem od 175 milijuna kuna, a namijenjena su obnovi prometne infrastrukture.

“Potpisivanjem ovih ugovora nastavljamo snažno s obnovom i ulaganjima u cestovnu infrastrukturu na području Sisačko-moslavačke županije. Započeli smo izgradnju autoceste i radovi napreduju jako dobro i na samoj autocesti radit će se novi čvor Žažina koji će biti spoj Petrinje, Gline i ovog dijela Županije na autocestu što s novim mostom preko rijeke Odre i novim ulazom u grad Sisak financiraju Hrvatske autoceste. Gradovi i općine će ovim dobivenim sredstvima obnoviti, modernizirati i podići standard infrastrukture s aspekta sigurnosti na cestama. Proračuni gradova i općina nisu takvi da bi mogli obnoviti ceste bez pomoći Vlade RH, odnosno sredstava koja su stigla iz Fonda solidarnosti. Poziv je još uvijek otvoren te će se već za 15 dana potpisati novi ugovori s ciljem maksimalnog iskorištavanja sredstava iz Fonda solidarnosti.”, rekao je ministar Butković.

Ugovori su dodijeljeni gradovima Petrinji i Glini te općinama Sunja, Dvor, Hrvatska Dubica, Majur i Donji Kukuzari. Sredstva su dodijeljena i Županijskoj upravi za ceste SMŽ-a, tvrtki “Auto promet Sisak” te općini Lasinja u Karlovačkoj županiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je također prisustvovao dodjeli Ugovora, osvrnuo se i na mnoge ugovore u drugim resorima, koji su također koristili sredstva iz Fonda solidarnosti, a riječ je o više od 290 ugovora, ukupne vrijednosti oko milijardu i 950 milijuna kuna.

“Ova dodjela, uz otprije nastavljenu izgradnju autoceste Lekenik – Sisak te sanaciju šteta na županijskim i lokalnim cestama, predstavlja snažnu potporu obnovi prometne infrastrukture na potresom pogođenim područjima Banovine, Pokuplja i Pounja.” – rečeno je prilikom dodjele ugovora.

Županijskoj upravi za ceste za projekt „Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u području prijevoza oštećenih u potresu na području Sisačko-moslavačke županije kojom upravlja Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije“ dodijeljeno je 37,5 milijuna kuna.

„Želim u ime svih onih koji su danas potpisali ugovor o dodjeli sredstava iz Fonda solidarnosti zahvaliti se Vladi RH i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture što su nam omogućili da poslije ovog katastrofalnog potresa možemo krenuti sa sanacijom objekata i prometnica koje su oštećene u ovom potresu. Ova sredstva našoj županiji znače izuzetno puno i nadam se da će načelnici i gradonačelnici i mi u Županijskoj upravi za ceste na vrijeme opravdati ova sredstva koje smo dobili. Mi smo se pripremili, uradili smo projekte, ishodili smo potrebnu dokumentaciju, počeli smo s radovima, dosta natječaja smo pokrenuli, tako da, kako smo opravdali 25 milijuna kuna koje smo dobili od Vlade, tako ćemo na vrijeme opravdati i ovih 37,5 milijuna kuna koje smo dobili“, rekao je , kazao je Stipo Šapina, ravnatelj ZUC-a.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako su ovi ugovori važni po pitanju cestovne infrastrukture za našu županiju.

„Vlada RH je ranije osigurala 25 milijuna kuna Županijskoj upravi za ceste, a ta sredstva su utrošena na sanaciju dijela oštećenih prometnica, mostova i klizišta. Prometna infrastruktura je osobito važna, važna je za razvoj našeg područja, za osiguravanje kvalitetne veze između urbanih sredina s ruralnim područjima“, kazao je između ostaloga Celjak.

Za „Sanaciju glavne zgrade mehaničarske radionice i zgrade limarije Auto prometa Sisak“ toj kompaniji je dodijeljeno 1,5 milijuna kuna. Sukladno pozivu Općini Sunja dodijeljeno je 3 milijuna kuna, Općini Dvor 4 milijuna kuna, Hrvatskoj Dubici te Donjim Kukuruzarima po 1,5 milijuna kuna, Općini Majur 393 tisuće kune, Općini Lasinja 640 tisuća kuna te Gradu Glini 35 milijuna kuna.

(Tekst potpomognut sredstvima iz Javnog poziva za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija od interesa za Sisačko-moslavačku županiju u 2022. godini.)

Zadnje novosti
Ostale novosti