5 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

Slab interes građevinaca iz SMŽ za javne natječaje za obnovu

- Marketing-spot_imgspot_img

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je u četvrtak odluke o odabiru izvođača za nekonstrukcijsku obnovu oko 1500 kuća na potresom stradalom području Siska, Banovine i dijela Zagrebačke županije. Nažalost, ono što je vidljivo je iznimno slab interes izvođača radova s područja Sisačko-moslavačke županije.

Na natječaj u 30 grupa od po 50 stanova javila se, među desecima tvrtki iz Hrvatske tek Pet plus gradnja iz Petrinje te konzorcij predvođen tvrtkom Aventurin green iz Petrinje.

Pet plus gradnja je i odabrana kao najbolji izvođač u tri grupe za ukupno 150 kuća u Petrinji (ponuda za svaku grupu je bila 2,077 milijuna kuna).

U natječaju je predviđeno da pojedini ponuđač može dobiti maksimalno posao u tri grupe, a zbog takve restrikcije Središnji ured je bio primoran i poništiti natječaj u tri grupe jer nije bilo više izvođača u konkurenciji.

Natječaj za ovu grupu od 1.500 kuća raspisan je u srpnju, a na prvom natječaju čiji su rezultati objavljeni u rujnu vladao je također slab interes tvrtki  s područja naše županije. Od 300-tinjak ponuda, tek dvadesetak je bilo “domaćih” ponuda od tek nekoliko izvođača. Neki su i dobili posao. 

Tako će, zbog slabog interesa poduzetnika iz Sisačko-moslavačke županije, posao na obnovi zabatnih zidova i dimnjaka u Sisku, Petrinji, Glini i drugdje obavljati velikom većinom tvrtke iz Splita, Šibenika, Požege, Vinkovaca, Zagreba…  Po grupi, a bilo ih je 30, izvođači će uprihodovati u prosjeku nešto više od dva milijuna kuna.

Iako građevinarstvo trese kriza u pogledu radnika, no obzirom na ne tako davne bučne prosvjede lokalnih obrtnika kako nisu uključeni u procese obnove, čudi ovakvaa nezainteresiranost za raspisane natječaje u obnovi.

Zapisnik o javnom otvaranju ponuda (5)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti