9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Medved: Izmjene zakona ubrzat će proces obnove, a s lošim izvođačima ćemo raskinuti ugovore

Datum:

Marketing

Na proširenoj sjednici Stožera za ublažavanje posljedice potresa u Petrinji su u subotu analizirane dosadašnje, ali i buduće aktivnosti stožera, posebno u svjetlu izmjena i dopuna Zakona o obnovi, ali i drugih zakona, kako bi se proces obnove ubrzao.

Kako je rekao načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, u svom dosadašnjem radu članovi stožera su pratili primjenu zakonskih odredbi, kako bi na temelju detektiranih “uskih grla” predložili izmjene čijom bi se primjenom obnova ubrzala. Vjeruje da će se izmijenjenim zakonom dodatno na području Sisačko-moslavačke i drugih stradalih županija ostvariti očekivani efekt.

“Važna je i nadležnost na području proglašene katastrofe za obnovu, koju je preuzeo Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, što uključuje i nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu, izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, stambenih zgrada, kao i privremeni smještaj za građane koji zbog oštećenja ne mogu koristiti svoje stambene jedinice. Dakle, riječ je o pojednostavljenom modelu u smislu postupanja i nadležnosti. Sve organizacijske i normativne aktivnosti su usuglašene u cilju ostvarenje efekta brze i učinkovite obnove”, rekao je Medved.

Dodao je kako je na stradalom području uklonjeno 378 objekata, od čega 252 obiteljske kuće, a 618 obiteljskih kuća je obnovljeno. Zaključio je kako je učinjen velik napor kako bi se uoči zime što veći broj stradalnika vratio u svoje kuće.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat dodao je kako će novi zakonski okvir, nakon kratke javne rasprave, dosadašnji upravni postupak, s vremenskim ogradama, pretvoriti u modificirani neupravni postupak. Jednostavnim i brzim generiranjem odluka će se Središnjem državnom uredu i Fondu, dati nalog za provedbu obnove, istaknuo je.

“Nakon što obnova završi izdat ćemo rješenje kojim ćemo dati legitimitet upisa u katastar za zgradu koja je bila predmet obnove. To će rješenje biti i temelj za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, za one koji jesu, ili će postati vlasnici tih stambenih prostora”, rekao je ministar Horvat.

U postupak javne nabave, dodao je, uvode se europski pragovi, pa će tako će se dosadašnji prag od 200.000 kuna podići na oko milijun kuna, a prag od 500.000 kuna podići će se na 39 milijuna kuna, s tim da će obveznici biti zaduženi da segment jednostavne javne nabave prikažu u elektroničkom obliku, kako bi građani imali transparentnu uvid u postupak.

Uvodi se i predfinanciranje obnove koje provode samo građani, pa će građani nakon provjere projekta unaprijed dobiti novac. Isto tako, rekao je ministar Horvat, uklonjena je i dilema oko uklanjanja opasnih oštećenih objekata, za koje više neće trebati suglasnost, već će odluku rješenjem donositi građevinski inspektorat.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Gordan Hanžek govorio je o konkretnim promjenama izmijenjenog Zakona, napomenuvši kako se trenutačno istodobno provodi pet programa obnove.

To su nekonstrukcijska i konstrukcijska obnova, izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i zamjenskih stambenih zgrada, te izrada projekta za cjelovitu obnovu središta Petrinje. Dosad su završeni projekti za 8200 stambenih jedinica. U tijeku je prikupljanje ponuda za izgradnju obiteljskih kuća, a uskoro i višestambenih objekata.

Hanžek je najavio i kupnju postojećih stambenih jedinica, odnosno obiteljskih kuća, koje se ne koriste, te što brže rješenje problema korisnika kontejnera.

O uređenju većeg broja stambenih objekata na području Sisačko-moslavačke županije za korisnike neprikladnih kontejnera govorio je župan Ivan Celjak. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter na sjednici je prikazala analizu potreba i socijalnih rizika ranjivih skupina u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je izrađena u koordinaciji s vladinim udrugama.

Na primjedbu novinara kako se neki vlasnici obiteljskih kuća žale na loše izvedene radove, ministar Medved je odgovorio kako se nadziru izvođači i već je zaprimljeno nekoliko primjedaba. Ujedno je pozvao građane da žurno prijave takve slučajeve, jer su oni nedopustivi. S takvim će se izvođačima, najavio je, raskinuti ugovori. Takvi izvođači dvije godine neće moći participirati u državnim poslovima.

Možda vas zanima...

Ministri Bačić i Vučković u posjetu Glini

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i ministrica Marija...

Tijekom listopada useljenje u županijska naselja u Petrinji i Glini

Župan Ivan Celjak sa suradnicima obišao je u utorak...