6.7 C
Sisak
Subota, 16 listopada, 2021

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” gostuje u Pragu

- Marketing-spot_imgspot_img

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” otvorena u lipnju povodom obilježavanja 150.
rođendana velikog hrvatskog političara i književnika seli iz malog Desnog Trebarjeva u veliki Prag u kojem je Radić živio i djelovao. S izložbom o njegovom životu u glavni grad Češke odlaze i eksponati poput tradicijskih nošnji koji će stanovnicima Praga približiti baštinsko  nasljeđe Posavine. Otvorenje izložbe u galeriji Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu bit će u srijedu, 14. srpnja 2021. godine u 19 sati.

Ova je izložba postavljena u povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića  a donosi nam pregled jednog iznimno bogatog života, snažne ličnosti i političara koji je svojim radom i idejama obilježio kraj 19. i početak 20. stoljeća. Izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ podsjeća i na snažne veze koje je Stjepan Radić za života stvorio s češkim narodom.

Izložba je to o povijesti, sadašnjosti i budućnosti suvremene misli Stjepana Radića, misli stvorene u prilikama u kojima je odrastao, koja ga je oblikovala i kojom će biti vođen ne samo hrabrošću već i fanatizmom u želji za realizacijom zacrtanih ciljeva.

Ova je izložba posvećena njegovu rodnom selu gdje je napravio prve korake te obitelji koja ga je oblikovala i naučila ljubavi prema svom rodu i domovini. To je priča o ljubavi između njega i Marije, žene bez koje ne bi uspio prebroditi teške trenutke i žene koja ga je podržavala u svim njegovim nastojanjima – od književničkih preko poduzetničkih pa sve do političkih.

Organizator izložbe „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ je Kulturni centar braće Radić, a njezin autor Ivica Valent. Izložba se predstavlja u Pragu zahvaljujući suradnji s Hrvatsko-češkim društvom i Muzejom iluzijske umjetnosti u Pragu. U Pragu ostaje do 10. kolovoza.

Radić je nakon protjerivanja s Pravnog fakulteta u Zagrebu zbog akcija protiv vlasti
školovanje 1893. godine nastavio u Pragu otkud je također protjeran. Radić je idealizirao Čehe kao najnapredniji i najkulturniji slavenski narod zadivljen time što su Česi imali razvijeno gospodarstvo, bankarstvo i školstvo, iako su imali mnogo manju autonomiju od Hrvatske. Tijekom školovanja u Pragu upoznao je svoju buduću suprugu Mariju Dvořákovu s kojom se dopisivao na češkom i hrvatskom jeziku sve dok, unatoč protivljenju svojih obitelji, nisu ozakonili svoju vezu. Marija Radić svesrdno je podržavala svog muža, pretipkavala je njegove rukopise i pripremala ih za objavu, a uspješno je vodila i njihovu
Slavensku knjižaru u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici kojom je bračni par Radić stekao egzistencijalnu samostalnost uvelike zahvaljujući blagonaklonosti čeških knjižara.

U Prag se vratio zajedno sa suprugom nakon što je okončao svoje školovanje u Parizu te je u to vrijeme surađivao s listovima Česká revue, Osvěta, Rozhledy, Radikální listy, Samostatnost i Slovanský přehled. U Pragu objavljuje i knjigu Současné Chorvatsko koja sadrži dijelove njegova završnog rada na Slobodnoj školi političkih znanosti u Parizu.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti