Naslovnica Vijesti SMŽ 19 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Kutini

19 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Kutini

Na akciji u Kutini, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 19 novih potencijalnih darivatelja.

Ovu akciju upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Kutina i Gradskim društvom Crvenog križa Kutina kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom četrnaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 60.967 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdana su ukupno 132 transplantata za hrvatske i inozemne pacijente čime su 132 teško oboljele osobe iz Hrvatske i inozemstva dobile priliku za život.

Komentirajte