Naslovnica Vijesti Sisak Sisak lagano, ali sigurno postaje centar kreativne industrije: Otvoren CIKS – kreativni...

Sisak lagano, ali sigurno postaje centar kreativne industrije: Otvoren CIKS – kreativni inkubator Sisak

U Sisku je na adresi Stjepana i Antuna Radića 20, u ponedjeljak 6. svibnja 2021. svečano otvoren Centar kreativne industrije – kreativni inkubator Sisak.

Centar kreativne industrije – kreativni inkubator Sisak je inkubatorski centar za kreativce i poduzetnike koji nudi infrastrukturu i usluge za razvoj mladih tvrtki s područja Siska. Kao što je na otvorenju prezentirano na Završnoj konferenciji i Festivalu Kreativne energije, CIKS  će osiguravati određenu tehnološku i prostornu infrastrukturu za start-up poduzeća, postojeće tvrtke koje su u potrazi za smještajem te sve one mlade poduzetnike koji nemaju potrebe za stalnim fizičkim poslovnim prostorom, već imaju potrebu za povremenim korištenjem Coworking prostora.

Zgrada CIKSA obuhvaća oko 950 metara kvadratnih četvornih metara prostora, a očekuje se da će ponuđenu infrastrukturu koristiti više od sto poduzetnika. U sklopu infrastrukture nalazi se 9 ureda za inkubaciju za ukupno 34 poduzetnika – CIKS CREATIVE INCUBATION, zatim Coworking prostor za inkubaciju 32 poduzetnika – CIKS CREATIVE COWORKING te virtualno članstvo koje nema ograničenja za poduzetnika – CIKS VIRTUAL OFFICE. Centar kreativne industrije skraćenog naziva CIKS, projekt je Grada Siska koji ima za cilj aktivno pomoći kreativnim poduzetnicima.

 

Otvorenju Centra kreativne industrije prisustvovala je i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček koja je tom prilikom istaknula kako je Grad Sisak završetkom Centra kreativnih industrija postao jedan od gradova koji mogu ponuditi iznimne uvjete za inkubiranje najmodernijih industrija u kreativnom sektoru. „Željeli smo u ovim teškim i izazovnim vremenima izaći maksimalno ljudima u susret na način da je prva godina u potpunosti sufinancirana, druga godina 75% sufinanciranje svih troškova, treća godina 50% i četvrta 25%. Mislim da Grad Sisak može taj teret iznijeti, a da će svim kreativcima, bilo da su iz područja multimedija, glazbe, kulture ili bilo kojeg segmenta, to koristiti i dati im upravo taj prvotni iskorak da ne moraju razmišljati o plaćanju režija, o troškovima hladnog pogona, nego se koncentrirati na razvoj svoje ideje i svog proizvoda.“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

 

 „Mislim da Grad Sisak može taj teret iznijeti, a da će svim kreativcima, bilo da su iz područja multimedija, glazbe, kulture ili bilo kojeg segmenta, to koristiti i dati im upravo taj prvotni iskorak da ne moraju razmišljati o plaćanju režija, o troškovima hladnog pogona, nego se koncentrirati na razvoj svoje ideje i svog proizvoda“ – nadodala je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

 

Svi su uredi opremljeni namještajem, klima uređajima i po potrebi s prijenosnim računalima, u zgradi je i konferencijska dvorana koja može primiti 40 osoba i CIKS SALON za brainstorming i druženje za 8 osoba. Na prvom katu, gdje su konferencijska dvorana i salon, nalaze se i laboratorij za multimedijalnu produkciju te 3D laboratorij. Projekt je vrijedan 12,3 milijuna kuna za koji je Gradu Sisku za rekonstrukciju postojećeg objekta odobreno više od 9,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a cijeli projekt započeo je 2018. Godine s ciljem da se kreativnoj industriji pruža nova poduzetnička infrastruktura.

Više informacija o Centru kreativne industrije možete pronaći na www.ciks.hr.

(sponzoirirani tekst)

Komentirajte