6.7 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Institut OIKON donirao Gradu Petrinji vrijedne podatke za potrebe evidencije posljedica potresa

- Marketing-spot_imgspot_img

Razorni potres magnitude 6.2 po Richteru koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Petrinju i okolicu uzrokovao je značajna infrastrukturna oštećenja i u trenu promijenio živote tisuća ljudi. Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju iz Zagreba, koji je odmah nakon potresa izradio i objavio analizu pomaka tla na tom području, donirao je Gradu Petrinji prostorne podatke koji su neophodni u izradi dokumentacije za objektivnu evidenciju posljedica potresa, izradu odštetnih zahtjeva, planiranje obnove, izradu projektne dokumentacije i izradu aplikacija za različita fondovska financiranja poslova obnove. Vrijednost ove donacije na tržištu iznosi oko 240.000 kuna.

Donacija se sastoji od usluga detaljnog fotogrametrijskog snimanja bespilotnom letjelicom, izrade ortofotokarata visoke prostorne rezolucije (3-5 cm), te izrade 3D modela cijelog gradskog područja.

Na projektu aerofotogrametrijskog snimanja grada Petrinje i naknadnim uredskim obradama snimljenog materijala sudjelovalo je osam stručnjaka, uz korištenje najmodernije opreme. Cijeli posao obavljen je uz podršku Stožera i odobrenje nadležnih tijela gradske vlasti, Državne geodetske uprave, nadležnih tijela koji reguliraju korištenje bespilotnih letjelica i prema svim geodetskim standardima propisanim za ovu vrstu radova.

„Podaci su dostavljeni u digitalnom obliku te su kao takvi pogodni za daljnje obrade. S obzirom na to da se radi o produktima visoke razine točnosti i razlučivosti, dostavljene podloge mogu se koristiti u svim aspektima prilikom planiranja i provedbe obnove grada, kao i kasnije praćenje i analizu promjena.Sve podloge ovjerene su od strane ovlaštenog inženjera geodezije i mogu se koristiti kao podloga prilikom terenskih geodetskih izmjera,odnosno kao dopuna bilo kakvoj projektnoj dokumentaciji,“ objasnio je Branimir Radun, diplomirani i ovlašteni inženjer geodezije i geoinformatike te voditelj Zavoda za prirodne resurse u Oikonu, te dodao: „Sretni smo i zadovoljni što smo mogli iskoristiti svoje znanje i resurse u ovu svrhu te se nadamo da će Grad Petrinja predane podatke i snimke uspješno iskoristiti za obnovu grada.“

OIKON d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologijuiz Zagreba vodeća je licencirana i akreditirana konzultantska tvrtka/istraživački institut na području primijenjene ekologije u Hrvatskoj i regiji.Jedna od specijalnosti ove tvrtke su i daljinska istraživanja i geografski informacijski sustavi.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti