Naslovnica Vijesti Sisak Željka Josić kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Siska

Željka Josić kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Siska

Kako doznajemo konačno je donesena odluka o HDZ-ovu kandidatu za čelnika Siska i bit će to liječnica, bivša saborska zastupnica i sadašnja državna tajnica za demografiju i mlade dr. Željka Josić.

“Prebacivanjem” Ivana Celjaka na poziciju kandidata za župana Sisačko-moslavačkog u sisačkom HDZ-u ostao je jedan vakuum vezan uz kandidata, pa je nakon nekoliko tjedana i nakon nekoliko imena “u igri” (Tomislav Kralj, dr. Tonka Jozić Novinc) pala odluka da se SDP-ovoj Kristini Ikić Baniček na izborima u svibnju suprotstavi dr. Josić.

Prenosimo njen životopis s internetskih stranica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Željka Josić, dr. med.

OBRAZOVANJE:
2004. diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pripravnički staž u Domu zdravlja Sisačko-moslavačke županije
2008. specijalizacija ginekologije i porodništva Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku, poslijediplomski studij ginekološkog ultrazvuka

PROFESIONALNA KARIJERA:
2006. liječnica u Hitnoj medicinskoj pomoći u Sisku, liječnica u ambulantama obiteljske medicine
2008.-2015. liječnica u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć; ginekolog u Domu zdravlja Sisak
2020. uži specijalist iz humane reprodukcije
2016.-2020. zastupnica u Hrvatskom saboru
članica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku
članica Odbora za obitelj, mlade i sport
članica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove
članica Odbora za ravnopravnost spolova
članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju
potpredsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji
članica Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac iz reda zastupnika
članica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji
članica Istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda
članstvo u međuparlamentarnim skupinama prijateljstva

DRUŠTVENI ANGAŽMAN:
U sklopu svog rada kao liječnica i tijekom mandata zastupnice u Hrvatskom saboru pomaže samohranim majkama o kojima skrbi Udruga Betlehem, te sudjeluje u radu zaklade koja se brine o djeci oboljeloj od malignih bolesti i drugih teških bolesti. Inicira i organizira panele i tribine po pitanju ravnopravnosti spolova, među ostalim, i tribinu povodom Dana žena „Jesmo li uistinu ravnopravne“.

Poseban angažman usmjerava i na pomoć ženama oboljelima od karcinoma dojke i vrata maternice te je pokretačica preventivnih testiranja na HPV pri čemu aktivno sudjeluje u kampanjama „Lila tjedna“. Uz to, promovira kampanje preventivnih pregleda u sklopu „Dana mimoza“, a povodom „Dana narcisa“ aktivno sudjeluje na tribinama “Djelujmo preventivno” s ciljem podizanja svijesti o borbi protiv raka. U promoviranju preventivnih pregleda, s ciljem suzbijanja bolesti te pružanja pomoći ženama oboljelima od karcinoma, aktivno je angažirana u kampanjama Udruge Sve za nju pa tako i u projektima „Mama budi zdrava“, „Druga prilika“ te „Cijepljenjem protiv HPV“.

S Centrom za socijalnu skrb, Udrugom Rok Otok i Ribafishom te Udrugom Dobre priče inicira i suorganizira tribine o digitalnoj ovisnosti i vršnjačkom nasilju potaknutog na društvenim mrežama. Također inicira radionice u kojima se potiče roditelje da provedu kvalitetnije vrijeme s djecom.

Potiče i organizira humanitarnu akciju „Obrtnici za djecu“ Sisačko-moslavačke županije za kupovinu uređaja za održavanje vitalnih funkcija za Odjel pedijatrije bolnice Dr. Ivo Pedišić te humanitarni koncert Gibonnija za Zakladu Viktorija za prikupljanje sredstava za logopede za teško oboljelu djecu s područja Sisačko-moslavačke županije.

STRANI JEZICI:
engleski
njemački jezik

Komentirajte