Naslovnica Potres u Petrinji, Glini, Sisku i okolici I HDZ najavio svoj amandman: Siščanima će 100 % biti plaćena obnova

I HDZ najavio svoj amandman: Siščanima će 100 % biti plaćena obnova

Klub zastupnika HDZ-a je u srijedu navečer najavio vlastiti amandman kojim bi se Siščanima, ali i svima drugima na području na kojem je pogođena katastrofa, a ne samo potpomognutim područjima, financirala obnova u 100 postotnom iznosu. 

“Klub zastupnika HDZ-a u stalnoj je komunikaciji s premijerom i ministrima te je u toj suradnji odlučeno da HDZ podnosi amandman kojim se mijenja zakon na način da Vlada RH u stopostotnom iznosu osigurava sredstva za konstrukcijsku obnovu kuća, poslovnih i stambeno poslovnih te višestambenih zgrada te gradnju zamjenskih obiteljskih kuća koje su neuporabljive, odnosno privremeno neuporabljive, uključujući i trošak privremene pohrane stvari na području za koje je proglašena katastrofa. Dakle, na području Karlovačke, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije uključujući i grad Sisak. Klub zastupnika HDZ-a će podržati zakon koji uključuje ovakav amandman.” – rekao je u Saboru u srijedu navečer saborski zastupnik iz Siska Ivan Celjak (HDZ).

Obzirom je riječ o amandmanu HDZ-a jasno je da će vladajuća većina to i prihvatiti. Podsjetimo, ranije danas su i oporbeni klubovi podnijeli amandman za 100 postotno financiranje obnove u Sisku i nekim drugim mjestima, a podršku su im dali i neki članovi vladajuće koalicije.

I neki ustavnopravni stručnjaci i pravnici ocijenili su kako je različiti postotak obnove mjesta, bez jasnih kriterija, moguće protuustavan i diskriminatorski.

Slijedom toga HDZ se odlučio na svoj amandman čime više nema razloga za strah Siščana da će morati sa 20 posto participirati u obnovi teško oštećenih i uništenih objekata.

Treba ovdje reći da se radi o obnovi jednog objekta u vlasništvu, po principu nekadašnje obnove, što nije nikome ni bilo sporno. Svaki idući objekt kojeg vlasnik posjeduje morat će vlasnik ipak sufinancirati. Taj dio zakona donesenog u lipnju se ne mijenja. Glasanje je u petak, no nema sumnje da će biti prihvaćen ovaj gore HDZ-ov amandman.

VEZANA VIJEST: https://www.sisak.info/2021/01/20/sisak-sve-blizi-100-financiranju-obnove-zahtjev-oporbe-podrzava-i-dio-zastupnika-stranaka-vladajuce-koalicije/

Komentirajte