9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Hrvatski ured za osiguranje povodom potresa: SVI OSIGURATELJI SPREMNI SU ZAPRIMITI ZAHTJEVE ZA ODŠTETAMA

- Marketing-spot_imgspot_img

S obzirom na seriju potresa koji su u ponedjeljak u ranim jutarnji satima pogodili područje središnjeg i istočnog dijela Hrvatske s epicentrom kod grada Petrinje i značajnim
štetama prouzročenim u gradu Sisku i Petrinji, Hrvatski ured za osiguranje (HUO) želi obavijestiti građane o ključnim stavkama vezanim uz osiguranje imovine pri društvima za osiguranje.

Svi oni koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom od potresa mogu se obratiti svom osiguratelju i prijaviti štetu koju će osiguratelj rješavati u sukladno ugovorenim pokrićima i zakonom i ugovorom određenim rokovima.

Svi osiguratelji u RH spremni su operativno zaprimiti zahtjev i riješiti ga u za to predviđenom zakonskom roku. Za komunikaciju prema osigurateljima dostupne su i njihove Internet stranice, adrese elektronske pošte te info telefoni pojedinih društava za osiguranje, a Hrvatski ured za osiguranje i u narednom razdoblju, zbog protuepidemioloških mjera na snazi, preporuča korištenje on-line prijave šteta.

„Žao nam je zbog straha i štete koju su ponovno pretrpjeli naši građani, posebno u području Siska i Petrinje. Posebno ukazujemo svim osiguranicima da mogu slijediti upute koje društva za osiguranje objavljuju na svojim Internet stranicama te prethodno proučiti sklopljeni ugovor o osiguranju i ugovorena pokrića. Pojedini rokovi koji se navode u uvjetima osiguranja (rok od tri dana za prijavu štete) su instruktivne prirode te zbog njihovog nepridržavanja ne može doći do gubitka prava iz osiguranja ili bilo kakvih štetnih posljedica za osiguranika, što potvrđuje dosadašnja praksa društava za osiguranje koja je i sukladna odredbama Zakona o obveznim odnosima“, istaknuo je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kad se dogodi osigurani slučaj, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom o osiguranja u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od četrnaest dana, računajući od trenutka kada je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio. No međutim, ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od trideset dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan.

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje ponovno su naglasili i potrebu za podizanjem svijesti građana u Republici Hrvatskoj za osiguranjem općenito, a posebno za osiguranjem imovine. Naime, postoji veliki nesrazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Republici Hrvatskoj u usporedbi s ostalim EU zemljama, a posebno imajući na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.

Premija osiguranja imovine u proteklih 10 godina bilježi tek vrlo blagi trend rasta u Hrvatskoj pa je tako u 2019. godini premija osiguranja imovine u Hrvatskoj iznosila 48 EUR po stanovniku što je gotovo četiri puta manje od EU prosjeka koji je iste godine
iznosio 174 EUR po stanovniku. Važno je istaknuti kako što veći udio osiguranja u društvu i gospodarstvu smanjuje financijski teret države u sanaciji šteta. U tom smislu, državna tijela zadužena za upravljanje imovinom vlastitim bi primjerom ugovaranja osiguranja imovine mogli dodatno potaknuti građane i gospodarstvo na sklapanje odgovarajuće osigurateljne zaštite. Iz navedenih razloga potrebno je pristupiti cjelovitom i primjerenom reguliranju osiguranja imovine od strane vlasnika te upravitelja zgrada od odgovornosti i putem Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada koji je u pripremi.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti