9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

FOTO: Šteta od potresa na kulturnoj i sakralnoj baštini

- Marketing-spot_imgspot_img

​Sisački biskup Vlado Košić obišao u ponedjeljak, 28. prosinca katedralu Uzvišenja sv. Križa u Sisku kako bi se upoznao s štetom nastalomu potresima koji su pogodili ovaj kraj ranije toga dana.

U biskupovoj pratnji bili su katedralni župnik preč. Marko Karača, voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić, statičar Slaven Novinc, građevinar Davor Vrbanek te predstavnici Ministarstva kulture i medija: načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Tatjana Lolić, glavni konzervator Tomislav Petrinec i voditeljica Službe za nepokretnu kulturnu baštinu Kristina Zloušić Iđaković.

Nakon detaljnog pregleda preliminarni zaključci stručnjaka su kako su oštećenja zadobivena u potresu konstrukcijske naravi, a detaljnom analizom utvrdit će se njihova težina. Jedno od vidljivo teških oštećenja nalazi se na vijencu zvonika te je njegova sanacija, zbog zaštite vjernika i prolaznika, prioritet. U manjem dijelu oštećen je i krov nad ulazom na pjevalište te spoj pročelja i zvonika.Čak više nego pročelje stradala je unutrašnjost gdje su vidljive brojne pukotine i oštećenja. Posebno je stradao strop iznad svetišta i sakristije te spoj kora i pročelja, koje je već bilo stradalo i u potresu koji je pogodio Sisak 1909. godine.

U potresu je teško stradala i župna kuća gdje su kroz cijeli objekt popucali zidovi, a srušio se i dio stropa na prvoj etaži.

Osim katedrale, stradalo je i više crkava, kapela i župnih kuća na sisačkom i petrinjskom području različite materijalne štete: crkva i župna kuća u Selima i Gori, župna crkva u Žažini, Pešćenici, Odri, Hrastovci, Hrvatskom Čuntiću i Petrinji, kapela Pohoda BDM u Sisku i kapela sv. Jakova u Mošćenici.

Detaljne informacije o oštećenjima sa župa još uvijek pristižu.

Slijedom niza potresa koji su jutros pogodili sisačko područje, konzervatori Ministarstva kulture i medija obilaze Sisak i Petrinju kako bi procijenili stupanj oštećenja na kulturnoj baštini.

S obzirom na to da su se podrhtavanja osjetila i u Zagrebu, u koordinaciji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode obići će objekte koji su teško oštećeni u potresu u ožujku kako bi se utvrdilo je li došlo do novih oštećenja.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti