29 C
Sisak
Srijeda, 19 lipnja, 2024

Hrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradovima

Datum:

Marketing

Pripadnici Hrvatske vojske temeljem naloga ministra obrane angažirani su u utorak, 29. prosinca 2020. kao pomoć građanima i civilnim institucijama grada Petrinje i Siska koji je u popodnevim satima pogodio snažan potres.

Tako se na području Petrinje i Siska trenutno nalazi oko 250 pripadnika Hrvatske vojske uz pripadajuću tehniku, dok su ostali pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti i spremni za dodatno angažiranje sukladno potrebama.

Potresom pogođenu Petrinju obišao je i ministar obrane Mario Banožić koji poručuje kako je cijela Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane uz Petrinju i kako grad niti u jednom trenutku neće biti prepušten sam sebi.

„Prije svega, u ime Hrvatske vojske, Ministarstva obrane i u svoje osobno, izražavam najdublje izraze sućuti obiteljima stradalih u ovom strašnom potresu. Njihovu tugu i bol zbog ove tragedije dijeli cijela Hrvatska, a riječi utjehe u trenucima poput ovih zaista je nemoguće pronaći“, rekao je ministar obrane dodavši kako će Hrvatska vojska na terenu biti prisutna dokle god to bude potrebno.

„Razumijem i suosjećam sa strahom, brigom i neizvjesnosti građanki i građana Petrinje i Siska i poručujem im kako u ovome nisu sami. Cijela Hrvatska je uz vas, a Hrvatska vojska upravo u teškim trenucima poput ovoga, podsjeća nas na snagu hrvatskog zajedništva i veličinu srca naših ljudi. Tu su, spremni su i čuvaju vas“, poručio je ministar Banožić.

Podsjetimo, na teren su odmah izašle snage Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu, ojačani na zadaći traganja i spašavanja jednim timom Zapovjedništva specijalnih snaga. Također, Namjenski organiziranim snagama potporu pruža i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Na terenu se tako do 15 sati nalazilo 120 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HKoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Hrvatska kopnena vojska uputila je pet sanitetskih timova s vozilima na teren.

Također, Hrvatska kopnena vojska pružila je potporu u evakuaciji štićenika doma u Petrinji, dok je u vojarni u Petrinji osiguran privremeni smještaj za oko 150 civila.

Zapovjedništvo za potporu uputilo je u Petrinju i tri sanitetska tima s vozilima hitne pomoći, a upućeni su i timovi sa zadaćom raščišćavanja javnih površina sukladno zahtjevima lokalne samouprave. Zapovjedništvo za potporu dosad je angažiralo 120 pripadnika. Uz ljudstvo je upućena i određena količina flaširane pitke vode, individualnog cjelodnevnog obroka te posteljine i deka.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo također je pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera i jednog sanitetskog tima s vozilom. Dva helikoptera poletjela su iz Splita za Petrinju te prevoze pripadnike HGSS-a i potražne pse. Druga dva helikoptera poletjeli su iz Lučkog te su u pripravnosti za prijevoz COVID-19 pozitivnih bolesnika iz Siska za Zagreb.

Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admirala Roberta Hranja obišao je u utorak, 29. prosinca 2020. grad Petrinju koji je u popodnevnim satima pogodio snažan potres te uzrokovao velike materijalne štete i ljudske žrtve.

Ministar Banožić i načelnik Hranj tom prigodom obišli su vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje će biti smješteni građani s područja Petrinje i okolice koji se zbog posljedica potresa više ne mogu vratiti u svoje domove. Izrazivši sućut obiteljima stradalih u razornom potresu, ministar obrane istaknuo je kako je u petrinjskoj vojarni trenutno smješteno 190 civila te kako se tijekom noći očekuje dolazak još ljudi.

„Tijekom dana smo kroz Stožer civilne zaštite i Crveni križ, ali i sve one ljude koji su bili prisutni na terenu, nastojali doći do ljudi kojima je trebala naša pomoć. Građani su u bilo kojem trenutku slobodni obratiti se jedinicama lokalne samouprave, lokalnim stožerima, odnosno bilo kome tko je angažiran na sanaciji i pomoći gradu te tako zatražiti smještaj u vojarni. Smještaja u vojarni imamo i pritom je osigurano i sve ono kako bi se oni osjećali ugodno u ovim najtežim trenucima“, rekao je ministar i naglasio kako će pripadnici Hrvatske vojske biti u Petrinji i Sisku koliko god to bude potrebno.

„Sutra ujutro je prvi sastanak sa Stožerom civilne zaštite. Napravit će se jedan plan po kojem ćemo postupati obzirom na novonastale okolnosti. Mogu reći kako sada kreće onaj dio inženjerije koja treba učiniti najviše kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda iza toga treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu“, rekao je Banožić i pritom se zahvalio ministrima obrane iz susjednih zemalja koji su Hrvatskoj ponudili svoju pomoć.

„Vidjeli smo kakvu je pomoć dobio grad Zagreb nakon potresa u ožujku s obzirom da smo članica Europske unije, pa mogu reći kako sam uvjeren sam da će isti slučaj biti i ovdje u Petrinji. Teška je godina još malo iza nas, moramo ostati pribrani jer jedino ćemo tako uspjeti nadići sve teškoće pred kojima smo se našli“, poručuje ministar Banožić.

Admiral Robert Hranj podsjetio je kako je Hrvatska vojska osigurala nekoliko helikoptera i ističe kako na području Petrinje i Siska do 18 sati, sukladno procjenama potrebama i zahtjevima, snage narastaju sa početnih 250 pripadnika na 310 pripadnika Hrvatske vojske, dok se njih oko 240 nalazi u neposrednoj pripravnosti.

„Angažirano je 190 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HkoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Tijekom dana pripadnici Hrvatske kopnene vojske izvršili su evakuaciju 150 korisnika Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji te ih prevezli u vojarnu gdje im je osiguran privremeni smještaj. U vojarni u Petrinji planiran je smještaj ukupno do 500 ljudi“, rekao je načelnik Hranj. Također, sukladno zahtjevu stožera Civilne zaštite, planirano je podizanje šatora i angažiranje elektroagregata iz sastava Zapovjedništva za potporu.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid poručuje svima koji se nalaze u Petrinji da budu izrazito oprezni prilikom kretanja ulicama obzirom na veliku opasnost od daljnjih urušavanja.

„Većina zgrada u samom središtu grada je toliko oštećena da prijeti urušavanje zidova tako da i u našoj daljnjoj pomoći gradu i sanaciji posljedica potresa biti će uklanjanje onih objekata za koje će statičari prosuditi da ih se mora maknuti jer su prijetnja“, ispričao je general Kundid.

Na vrhunskoj organiziranosti i pomoći, Hrvatskoj vojsci zahvalila se i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Petrinji Magdalena Komes.

„Uz pomoć vojske naši djelatnici su iznijeli sve korisnike van, svi su korisnici živi, zdravi i evo ako netko možda od rodbine gleda da znaju da su svi na sigurnom u vojarni u Petrinji. Zahvaljujem se, zahvalila sam ministru na odlično odrađenom poslu vojnika i još jednom se zahvaljujem od srca na svemu što su odradili“, ispričala je ravnateljica Komes.

- Marketing -

Možda vas zanima...

MORH raspisao javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola

Ministarstvo obrane dodijelit će do 500 stipendija redovitim učenicima...

Ljetni gaming kamp za djecu u Novskoj ponovno u srpnju i kolovozu

Ove ljetne praznike, Poduzetnički inkubator PISMO poweredby A1 ponovno...

Ukoliko ne bude žalbi, Strabag će rušiti staru i graditi novu zgradu u Ulici HNP!

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je...

U Sisku održana dvodnevna konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“

U Sisku je održana dvodnevna konferencija „Zelena i ruralna...