9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

POTRES: Najnovije – šteta se zbraja – po propusnice u Rimsku 28

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisak i Petrinju je ovoga ponedjeljka, 28. prosinca, pogodilo nekoliko snažnih podrhtavanja tla. Ima materijalne štete, no srećom nema ozlijeđenih osoba. Oštećene su fasade, srušeni zidovi na nekim objektima, popucali zidovi unutar objekata te urušeni dimnjaci i crijepovi s krovišta.

Pozivaju se građani s područja Grada Siska koji su pretrpjeli štetu na imovini od potresa 28. prosinca 2020. godine da štetu prijave ispunjavanjem obrasca za prijavu štete od prirodne nepogode.

Iz Sisačko-moslavačke županije pozivaju stanovnike s područja Sisačko-moslavačke županije, koji su pretrpjeli štetu na imovini uslijed potresa 28. prosinca 2020. godine, da popune upitnik s prijavom štete. Popunjavanjem upitnika podaci će biti uneseni u središnju bazu podataka za područje Sisačko-moslavačke županije u sklopu aplikacije na sljedećoj poveznici: https://arcg.is/Se0v90

Iz Zagreba su za Sisak i Petrinju krenuli statičari kako bi utvrdili stanje najteže stradalih objekata. Najviše je stradao uži centar Siska i Petrinje, no velika oštećenja pretrpjela su i neka petrinjska sela, posebno Strašnik. 

U Sisku je jedna obitelj iz Rimske ulice morala biti iseljena te joj je osiguran privremeni smještaj. Gradske ustanove normalno rade, izuzev Gradskog muzeja i Dječje knjižnice koji su pretrpjeli oštećenja, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Vatrogasci su u Sisku primili više od stotinu poziva i imali su pedesetak intervencija najprije na osiguranju oštećenih objekata, a potom i na čišćenju i sanaciji.

I bolnica je pretrpjela manja oštećenja.

“Bolnica funkcionira, neke smo bolesnike morali premjestiti iz jedne u drugu sobu zbog pada žbuke. Nikome ništa nije bilo, uglavnom sve i dalje funkcionira“, izjavio je ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović.

Podsjetimo, prvi jaki potres bio je u 6 sati i 28 minuta kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice.

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su zatim nekoliko manjih podrhtavanja tla, da bi usliejdila dva nova jača potresa s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje, a magnitude potresa iznosile su 4.7 i 4.1 prema Richteru.

Jedan je bio u u 7 sati i 49 minuta, a potom i drugi u 7 sati i 51 minutu, s intenzitetom u epicentru VII i VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na cijelom području središnje Hrvatske te dijelu Bosne i Hercegovine.

Damir Trut, šef Ravnateljstva civilne zaštite i zamjenik šefa Stožera civilne zaštite Davora Božinovića objavio je promjenu u vezi propusnica na koju su se odlučili zbog potresa.

Trut je za rekao da se odobravaju propusnice za one koji žele u ili iz Sisačko-moslavačke županije.

Naime, građani su javili da im za blagdane propusnice nisu odobrene, ali da im se sada odobravaju u kratkom roku.

Trut je na presici kazao kako se nada to građani neće zloupotrebljavati.

Zbog oštećenja na zgradi Županije u ulici S i A. Radića 36, izdavanje e-Propusnica za građane koji ne mogu koristiti sustav e-Građani ili e-mail adresu preseljeno je na lokaciju Rimska 28 u Sisku (zgrada bivšeg Dunavskog Lloyda).

FOTO: Karlo Brigljević

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti