Naslovnica Crna kronika Ukrali dijelove mosta i ugrozili promet

Ukrali dijelove mosta i ugrozili promet

Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca starosti 20, 27 i 45 godina. Naime, njih se sumnjiči da su u utorak, 17. studenoga, u mjestu Palanjek Pokupski, na lekeničkom području, motornom pilom prerezali i ukrali 59 drvenih planjki s podloge željeznog mosta, oštetivši općinu Lekenik za 35.000 kuna.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je da su 27-godišnjak i 45-godišnjak, u srpnju ove godine, u krugu sisačke Opće bolnice iz prostorije zgrade koja je u izgradnji, ukrali tri kolotura tzv. trombla, na kojima je bilo namotano više stotina metara električnog kabela. Materijalna šteta cijeni se na 64.000 kuna. Osumnjičeni će uz posebno izvješće zbog kaznenog djela krađa i ugrožavanje prometa opasnom radnjom ili sredstvom biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku zaprimilo je 20. studenog 2020. kaznenu prijavu Policijske uprave sisačko-moslavačke protiv trojice hrvatskih državljana (1975., 2000. i 1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teške krađe iz članka 229. stavka 1. točke 1., krađe iz članka 228. stavka 1. i članka 228. stavka 3. te ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom iz članka 224. stavka 2. Kaznenog zakona. 

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni 63-godišnjak i drugoosumnjičeni 20-godišnjak u srpnju 2020. godine u Sisku, u zajedničkoj nakani da se nepripadno materijalno okoriste, uzeli i za sebe zadržali oko 500 metara električnih kablova u vlasništvu trgovačkog društva koje izvodi radove na postavljanju električnih instalacija u dvorištu jedne zdravstvene ustanove, pri čemu su ih oštetili za 64.000,00 kune.
Osnovano se sumnja i da su prvoosumnjičeni 63-godišnjak i drugoosumnjičeni 20-godišnjak 20. listopada 2020. u Sisku, prema prethodnom dogovoru, zajednički provalili u stovarište trgovačkog društva iz kojeg su otuđili oko 2100 kilograma sjemenskog žira te oštetili to trgovačko društvo za 18.900,00 kuna.
Postoji osnovana sumnja i da su prvoosumnjičeni 63-godišnjak, drugoosumnjičeni 20-godišnjak i trećeosumnjičeni 27-godišnjak 17. studenog 2020. u okolici Lekenika, u nakani da pribave hrastovu drvenu građu, demontirali matice i drvene hrastove daske koje čine podnicu željeznog mosta koji povezuje mjesta Stari Farkašić i Palanjek Pokupski te, pristajući da na ovaj način ugroze sigurnost sudionika u prometu koji prelaze preko navedenog mosta, prerezali gornje grede koje osiguravaju podnicu mosta. Do štetnih posljedica srećom nije došlo, a cesta je zbog nastalih oštećenja mosta zatvorena. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici na opisani način prouzročili materijalnu štetu Općini Lekenik u iznosu od 35.000,00 kuna.

Prvoosumnjičeni 63-godišnjak ispitan je u ovom državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage nadležnog suda predloženo da se protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je prihvatio ovaj prijedlog i odredio mu istražni zatvor iz navedene osnove.
Drugoosumnjičeni 20-godišnjak i trećeosumnjičeni 27-godišnjak su pušteni da se brane sa slobode jer je u odnosu na njih ocijenjeno kako ne postoje pretpostavke za određivanje istražnog zatvora.

Komentirajte