Naslovnica Vijesti Sisak Korona krizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade – CIOS ENERGY d.o.o.

Korona krizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade – CIOS ENERGY d.o.o.

Koronakrizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade. U krugu Južne industrijske zone u Sisku tako djeluje pet tvrtki iz C.I.O.S. grupacije. C.I.O.S. u Sisku djeluje od 2001. godine, a u Sisku i okolici radi i živi 90-ak zaposlenika članica C.I.O.S. grupacije. Iako je ovo vrijeme koronavirusa uvelo novosti, i stvorilo problema u poslovanju mnogih tvrtki, C.I.O.S-ove rade i dalje punom parom.

Jedna od njih je tvrtka CIOS ENERGY d.o.o.

C.I.O.S. grupacija želi u Sisku zatvoriti najvišu fazu razvoja svoje tvrtke, gradnjom energane.

“Proizvodnja energije iz otpada je zatvaranje kruga u gospodarenju otpadom. Cios grupa se kroz desetljeća razvoja „ penjala ljestvama znanja „ u raznim postupcima obrade , te dosegla najviše ekološke standarde ne samo za hrvatske prilike nego i šire.” – kazuju u CIOS-u.

„Energana je finale razvoja i znanja naše grupe. Cijeli naš sustav, sav naš posao bio bi nedorečen, ostalo bi priznanje kako nismo kadri ni sposobni primijeniti sva stečena znanja, godine učenja i napretka. Bit će to prva energana na neopasni otpad u Hrvatskoj. Mi smo zemlja koja se voli uspoređivati s drugima, odmjeravati snage na svim poljima, ne bojimo se svog znanja u bilo kojem području: Zašto onda Danska ima 16 energana na otpad i uvozi otpad jer ga nema dosta? Što to oni znaju, a mi ne? Znaju gospodariti, upravljati, stvarati vrijednosti dostatne za dobar život svih svojih stanovnika, pri tome poštujući svako slovo zakona. Kod njih nema: Znam ja nas! Ukoliko energana ne poštuje propisane okvire ona ne radi, a ne radi ni odgovorna osoba koja je dovela do toga. Znaju da bez energije nema razvoja ni napretka. Zato nitko ne pokušava urušiti projekt nego vidjeti što on dobro donosi. Nakon obrade raznih vrsta otpada nastaje gorivo iz otpada s kojim završava mogućnost bilo kakve ekonomski isplative daljnje obrade. Svaka daljnja obrada bi trošila puno više resursa da bi se dobila neka korist iz njega. Dakle, nakon svega onog što mi napravimo, u toj piramidi gospodarenja otpadom, za gorivo iz otpada dolazimo do točke kada je energetska obrada i obnova jedino preostalo i ekonomski i ekološki prihvatljivo.“ – pojašnjava nam Boro Mioč, predstavnik C.I.O.S.-a u Sisku.

Namjera CIOS grupe je da investira sve svoje znanje i godinama stjecani kapital u gradnju energane na otpad i biomasu.

Proizvodila bi električnu i toplinsku energiju. U Europi trenutno radi 492 energane na gorivo iz otpada. A konačnu riječ o jednoj takvoj u Sisku dat će struka i javnost u transparentnom sustavu odlučivanja. 

Sinergija FINAL
Komentirajte