2 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

OPORBA: Županijska vlast namjerno i sustavno dezinformira javnost

- Marketing-spot_imgspot_img

Oporba u županijskoj Skupštini reagirala je na izjave župana ive Žinića o tome da je situacija u sisačkoj bolnici, u pogledu korone, “redovito”.

“Prije svega, valja reći kako je prema našim saznanjima situacija u bolnici u Sisku blizu kritične. Koliko mi imamo informacije, neistina je da u županijskim domovima za stare i nemoćne u Sisku nema oboljelih, osim ako oboljeli nisu u međuvremenu premješteni u bolnice. Na žalost, možemo zaključiti da nas županijska vlast namjerno i sustavno dezinformira, umanjujući problem i svoju odgovornost.” – ističe se u priopćenju oporbe.

“Pokušali smo kao oporba uvrstiti točku o zabrinjavajućem širenju zaraze korona virusom kao dopunu dnevnog reda, što predsjednica Skupštine SMŽ nije odobravala, ali je ipak stavila na glasovanje, no većina koju drži HDZ je točku glasovanjem odbila. Potom je župan na aktualnom satu dobio naručeno pitanje od svojih stranačkih poslušnika o tome na koje je potrošio većinu vremena za aktualni sat, a da nije rekao ništa konkretno.
Tako nismo dobili odgovore o tome koliko je u sisačkoj bolnici i županijskim domovima za stare i nemoćne zaraženih i u samoizolaciji od zaposlenih i korisnika njihovih usluga, odnosno koliko je ljudi izvan pogona.
Nismo dobili odgovor koliki je posteljni i ljudski kapacitet za COVID pacijente u županijskom bolničkom sustavu te u kojem postotku je on već sada popunjen i imamo li scenario za slučaj eskalacije broja zaraženih?
Kolika je odgovornost župana Ive Žinića i dožupana Romana Rosavca koji je na našu žalost i načelnik Stožera civilne zaštite SMŽ, vidjelo se na samoj sjednici Skupštine.
Prije svega valja reći da je sjednica Skupštine sazvana uživo unatoč preporuci struke da se organizira on line i unatoč tome što je upravo na njoj bio i zaposlenik SMŽ koji je bio pozitivan nakon promocije knjige u Gornjoj Jelenskoj, a mi nemamo informacije o njegovom sadašnjem statusu.
Koliko župan i dožupan drže do pravila i mjera, vidi se po tome da unatoč tome što je bilo preko 50 osoba u sali, nije bilo nazočnog COVID-redara što pravila propisuju.
Sjednica Skupštine je sazvana dva dana prije održavanja, iako bi zbog svih mjera trebalo pet dana ranije obavijestiti nadležne službe i vijećnike.
Najveći je problem što su građani izgubili povjerenje u županijsku vlast i Stožer jer za nepoštivanje epidemioloških mjera do sada nisu odgovarali. Sada smo u situaciji da smo uskraćeni za prave podatke o stanju u najvećim zdravstvenim i socijalnim županijskim ustanovama.
Na žalost, nitko od odgovornih u državnoj vlasti na navedeno ne reagira. Nesposobna politika utječe na odluke stručnjaka, jer stručne osobe zavise od moćnika i politike pa se možemo nadati samo katastrofi.” – ističe se u priopćenju oporbenih vijećnika u Županijskoj skupštini SMŽ (HSS-HSP-DOMOVINSKI POKRET, MOST, REFORMISTI i nezavisni vijećnici).

Naime, u sisačkoj bolnici je došlo do proboja koronavirusa te je zaražen do sada veći broj liječnika i pacijenata, a veći je broj osoblja u samoizolaciji.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti