Naslovnica Vijesti Kultura Miroslav Arbutina dobitnik je prestižne nagrade za fotografiju “Tošo Dabac”

Miroslav Arbutina dobitnik je prestižne nagrade za fotografiju “Tošo Dabac”

Siščanin Miroslav Arbutina dobitnik je, uz Nenada Martića iz Zagreba, tradicionalne Nagrade za fotografiju ‘Tošo Dabac’, za rezultate ostvarene u prošloj godini, a svečanost dodjele te prestižne strukovne nagrade održana je u subotu u Sisku, prvi put izvan Zagreba.

Organizatoru – Fotoklubu Zagreb, čije su prostorije stradale u potresu, priskočio je u pomoć Gradski muzej u Sisku, koji je svečanost organizirao u novome izložbenom prostoru Holandske kuće.

Kako je na svečanoj dodjeli nagrada rekla Neda Rački iz Fotokluba Zagreb, riječ je o najprestižnijoj strukovnoj nagradi iz područja fotografije koja se može zaslužiti u Hrvatskoj, koja nosi ime jedne od naših najvećih fotografskih legendi. Dodjeljuje se svake godine, počevši od 1975., i to za dva istaknuta fotografa od kojih je jedan član Fotokluba Zagreb, a drugi istaknuti fotografski stvaralac izvan kluba, a ove godine se prvi put dodijelila izvan Zagreba.

Svi dosadašnji dobitnici nagrade bili su naši vrhunski fotografi: Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut, Vinko Šebrek, Snježana Požar, Šime Strikoman, Miljenko Marotti, Neda Rački, Boris Cvjetanović, Josip Klarica i mnogi drugi. Dobitnici nagrade, primili su plaketu s reljefom Toše Dapca, koji je izradio kipar Vojin Bakić.

Miroslav Arbutina – Arbe (61) kao slobodni umjetnik živi od fotografije kojom se bavi već 40 godina. Bio je osnivač Foto kluba Siscia obscura i sisačke Foto galerije, a posljednjih se godina najviše angažirao u istraživanja starih fotografskih tehnika, posebno mokrog kolodija. Za organizaciju brojnih edukativnih programa primio je mnoga priznanja.

‘Upravo kada sam već namjeravao napustiti fotografiju ‘otkrio’ sam stare tehnike, koje sam usvojio. Bavljenje analognom fotografijom, moj je protest protiv površnosti’, rekao je Arbutina.

Predstavnici Fotokluba Zagreb izrazili su uvjerenje kako će upravo otvorenu izložbu u Sisku, iduće godine moći predstaviti i Zagrepčanima u obnovljenom prostoru svoga kluba.

Nagrade za fotografiju ‘Tošo Dabac’ dodjeljuju se uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Komentirajte