Naslovnica Vijesti Sisak Korona krizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade – DEPOS

Korona krizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade – DEPOS

Korona krizi unatoč sisačke tvrtke i dalje rade. U krugu Južne industrijske zone u Sisku tako djeluje pet tvrtki iz C.I.O.S. grupacije. C.I.O.S. u Sisku djeluje od 2001. godine, a u Sisku i okolici radi i živi 90-ak zaposlenika članica C.I.O.S. grupacije. Iako je ovo vrijeme koronavirusa uvelo novosti, i stvorilo problema u poslovanju mnogih tvrtki, C.I.O.S-ove rade i dalje punom parom.

Jedna od njih je tvrtka DEPOS.

DEPOS je nastao radi potrebe, ispunjavanja kvote Europske komisije koje je Hrvatska prihvatila, a vezano uz reciklažu automobila. Hrvatska se obvezala, ulaskom u EU, da će 95 posto automobilskih olupina oporabiti. Stoga se i pojavila potreba da se napravi jedna takva tvrtka. Inžinjeri iz sustava CIOS grupe odabrali su Sisak, te projektirali tvrtku koja je sagrađena 2013 godine na, do tada, praznoj ledini. Gotovo sedam miliona eura uloženo je u tvornicu. Instalirani su strojevi čija pojedinačna vrijednost prelazi pola miliona eura( optički separatori), u kojoj danas radi 35 radnika.

„Imamo najbolju tehnologiju za obradu ostataka automobilskih olupina .Radi se o suhoj obradi auto olupina, nakon šrederske , u kojoj se izdvajaju svi preostali metali. Trenutno je to najbolja post-šrederska tehnologija u Europi. Produkt rada tehnološke linije DEPOS-a jesu metali ( aluminij, bakar, mesing, Al-Cu legura, prokrom , željezo ), kablovi te gorivo iz otpada( ostaci sjedala od automobila, gume, drvo, itd). Gorivo iz otpada ,KB 191210, ima veliku kalorijsku vrijednost( u kategoriji bolji ugljena).“ te se kao alternativno gorivo koristi u cementarama i energanama,“ – kazuje nam Boro Mioč, predstavnik C.I.O.S.-a u Sisku i direktor Deposa.

„Unatoč pandemiji koronavirusa , uz sve propisane mjere, koje iziskuju velike teškoće u organizaciji proizvodnje u dvije smjene, nismo niti jednog trenutka razmišljali o prestanku proizvodnje i otpuštanju radnika. Uz sve zadane i tražene ekološke norme, doveli smo reciklažu automobila do razine iznad 95% . Time je C.I.O.S. Grupa praktički sama osigurala ispunjenje ciljeva iz direktiva EU koje je Hrvatska preuzela potpisom pristupnog ugovora. Goriva frakcija se izvozila , kao alternativno gorivo, cementari u Lukavcu, a sada se skladišti za našu energanu, ukoliko sve bude u redu, ili će se morati izvesti opet za neke druge energane.“ – napominje Mioč.

„DEPOS je dobro organizirana firma u kojoj svi djelatnici ostvaruju, za naše područje, solidna primanja .“ – dodaje Mioč.
Metal koji se u DEPOS-u reciklira iz auto olupina prodaje se kroz CIOS-ov sustav europskim ljevaonicama i čeličanama ( i čeličani u Sisku). Otpadni automobili se skupljaju iz svih prijemnih centara i dovoze na obradu u Zagreb, tamo se uklanjaju sve tekućine, obavlja se tzv. isušivanje automobila, skidaju se s vozila još neki dijelovi koji se mogu prodati kao rezervni dijelovi. U Zagrebu se olupine obrađuju u šrederu gdje se odvaja teška frakcija metala, a u lakoj frakciji ostaju sitni komadići metala koji se izdvajaju nakon obrade u DEPOS-u, u Sisak.

„Dakle, iz te lake frakcije u Deposu izdvajamo metale, mineralnu i gorivu frakciju zatvarajući krug u gospodarenju otpadom i dajući dobar primjer kružnog gospodarenja. Tvornici „ kapu dolje „ skidali su i delegacije iz Europe, Koreje i Japana.“ – pojašnjava Boro Mioč.

Komentirajte