Naslovnica Vijesti Sisak Bl. Alojzije Stepinac proglašen suzaštitnikom Sisačke biskupije

Bl. Alojzije Stepinac proglašen suzaštitnikom Sisačke biskupije

Konstituirajuća sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća održana je u subotu, 19. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu u Sisku pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića. Ovo novoosnovano biskupijsko tijelo čine svećenici, redovnice i vjernici laici, predstavnici dekanata i biskupijskih ureda, ustanova, te molitvenih zajednica. Od ukupno 56 članova 25 je klerika, dvije časne sestre i 27 laika. Za tajnika BPV na sjednici je izabran predstojnik Ureda za odnose s javnošću Stjepan Vego, a za zapisničarku voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Kornelija Marović.

Na početku sve okupljene predstavio je i pozdravio biskup Košić zahvalivši im što su prihvatili imenovanje i poziv u ovo savjetodavno vijeće koje će zajednički promišljati na dobro cijele biskupije.

Prva točka bio je biskupov prijedlog da se bl. Alojzija Stepinca proglasi suzaštitnikom Sisačke biskupije, a što je vijeće jednoglasno i usvojilo. Kako je biskup istaknuo u svom obrazloženju, da iako biskupija ima svog zaštitnika sv. Kvirina, u novije se vrijeme sve više učvršćuje štovanje bl. Alojzija koji je bio zagrebački nadbiskup kada je teritorij naše biskupije bio u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

U Sisačkoj biskupiji su i dvije župe koje su  posvećene bl. Alojziju Stepincu: Budaševo i Kutinsku Slatinu.

Komentirajte