Naslovnica Vijesti Kultura Otvorenje izložbe “Što je industrijska baština?”

Otvorenje izložbe “Što je industrijska baština?”

Otvorenje izložbe “Što je industrijska baština?” bit će u petak, 11. rujna 2020. u 19 sati u Holandskoj kući, Rimska 10, Sisak.

Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već osmu godinu za redom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini – Dane industrijske baštine grada Siska. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je za cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima.
Početak ovogodišnjih 8. Dana industrijske baštine grada Siska obilježit ćemo otvorenjem izložbe “Što je industrijska baština?” u Info-centru industrijske baštine – Holandskoj kući, koja predstavlja središnji prostor za interpretaciju industrijske prošlosti Siska. Kada je Info-centar u prosincu 2019. počeo s radom osmišljena je akcija u sklopu koje smo prikupljali donacije predmeta vezanih uz industrijsku prošlost grada, a kao rezultat te akcije nastala je izložba “Što je industrijska baština?”. Izložbom će se prezentirati donirani predmeti, ali i ostali značajni primjerci koji su u našim zbirkama.

U sklopu otvorenja izložbe predstavit će se i Priručnik o prikupljanju predmeta industrijske baštine Siska koji na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo prikupljati s ciljem očuvanja bogate baštine grada. Raznolikost prikazanih predmeta ukazuje na bogatu industrijsku proizvodnju te intenzivan gospodarski razvoj grada i njegove okolice od kraja 19. stoljeća do današnjeg vremena.

Autor izložbe i Priručnika je dr. sc. Vlatko Čakširan.

Komentirajte