Naslovnica Najave Najave za subotu, 12. rujna

Najave za subotu, 12. rujna

SISAK – VI. Sisački festival piva održava se u subotu, 12. rujna kao dio manifestacije Dani industrijske baštine.

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji koristi bogatstvo svoje industrijske baštine, a priču je pokrenuo Gradski muzej Sisak. Ovogodišnjim Festivalom piva obilježava se 165 godina od osnutka prve sisačke pivovare. Zgrada u kojoj se nekada proizvodilo pivo jedna je od najstarijih građevina industrijske baštine u gradu. Organizatori Sisačkog festivala piva su Grad Sisak, Gradski muzej i Turistička zajednica grada.

Festival piva započinje već tradicionalnim obilaskom „Rute sisačkih pivovara“ u 15,00 sati. Ruta kreće od Stare pivovare (Obala Ruđera Boškovića 2), a završava kod Nove pivovare (danas klizalište Zibel, Gundulićeva bb). Program se nastavlja u centru grada, na prostoru prekrasne Šetnice Slave Štriegla, gdje će se predstaviti desetak craft pivara iz Hrvatske, a među njima su i Sisački crafteri. Uz pivo i dobru gastro ponudu Siščani i njihovi gosti moći će uživati u koncertima bandova Bluzzy Threesome, Pocket Palma, Pick Siebneri. Oni koji bi htjeli saznati malo više o industrijskoj baštini grada Siska mogu se prošetati do zgrade HOKU u kojoj je smješten prvi interpretacijski centar spomenutog sadržaja. Neće nedostajati ni zabave za najmlađe, a u 16,00 i 18,00 sati brodom Juran i Sofija može se provozati od Malog Kaptola do Starog grada.

SISAK – Gradska tržnica Sisak u subotu, 12. rujna 2020. godine od 10 sati dodjeljuje certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

U 2020./2021. godini 108 OPG-a nosit će oznaku „Proizvodi hrvatskog seljaka“. Time smo postigli najviši broj certificiranih OPG-a na Gradskoj tržnici Sisak od kada se provodi projekt certifikacije.

Radi Covid-19 pandemije i sigurnosti proizvođača i posjetitelja, certifikate ćemo uručiti OPG-ima preko prodajnog stola, bez svečane proslave.

SISAK – Ovogodišnji Dani industrijske baštine grada Siska održat će se od 11. do 21. rujna.

PROGRAM

Subota, 12.9.2020. 15 sati Ulica Ruđera Boškovića b.b.
OBILAZAK / Ruta sisačkih pivovara
Ruta sisačkih pivovara kreće kod Stare pivovare u Ulici Ruđera Boškovića b. b., a završava obilaskom podruma Nove pivovare u Ulici Ivana Gundulića. Cilj obilaska je ukazivanje na bogatu pivarsku tradiciju grada koja seže od 1855. godine.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

Subota, 12.9.2020.
17 sati Šetnica Slave Striegla
VI. SISAČKI FESTIVAL PIVA
U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festivalom se nastoji evocirati uspomena na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini, a ujedno se potiču društvene i gospodarske aktivnosti u kontekstu proizvodnje craft piva te razvoja lokalnog gospodarstva. Prva sisačka pivovara danas je najstariji industrijski objekt u gradu te je još uvijek u većoj mjeri očuvan i prenamijenjen.
ORGANIZATOR: Turistička zajednica grada Siska, Grad Sisak i Gradski muzej Sisak

11.-20.9.2020. Holandska kuća Rimska 10, Sisak RADIONICE/ Dobra industrija VIII
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta s ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.
ORGANIZATOR: Gradski muzej Sisak

HRVATSKA KOSTAJNICA – Ssisačko-moslavački župan Ivo Žinić će u subotu, 12. rujna 2020. godine, s početkom u 10 sati u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici nazočiti svetoj misi za poginule i nestale hrvatske branitelje. Nakon misnog slavlja, s početkom u 11 sati, kod spomen-ploče proboja (Ratka
Djetelića 6) bit će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 29. obljetnica organiziranog proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice.

Komentirajte