Naslovnica Crna kronika Radnik HŽ-a nije spustio branike, muškarac teško ozlijeđen u naletu vlaka

Radnik HŽ-a nije spustio branike, muškarac teško ozlijeđen u naletu vlaka

57-godišnji muškarac zadobio je teške tjelesne ozljede opasne po život u naletu teretnog vlaka na njegov automobil koji se dogodio u ponedjeljak, oko 15 sati i 10 minuta, na željezničko-cestovnom prijelazu (ŽCP) Staro Pračno.

Iako je ovaj ŽCP osiguran branikom kojeg ručno podiže i spušta čuvar, radnik HŽ-a to nije učinio zbog čega je teretni vlak udario osobno vozilo sisačkih registracija i gurao ga više od 200 metara od prijelaza. Zbog toga je radnik kazneno prijavljen.

Očevid na mjestu događaja u suradnji s policijskim službenicima ove policijske uprave, vodila je općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da 53-godišnji zaposlenik Hrvatskih željeznica, u vrijeme nailaska vlaka nije spustio ručne polubranike i na taj način nije zatvorio cestovni promet, uslijed čega je došlo do naleta vlaka na osobni automobil.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u vezi kaznenog djela teška kaznena djela protiv opće sigurnosti, protiv 53-godišnjaka bit će podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ovo nije prvi put da se događa nemar sa nespuštanjem branika na ovom prijelazu. 

Naime, 2012. godine je policija zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, kazneno prijavila tada 53-godišnjeg muškarca s područja Lipovljana.

On je 22. travnja 2012., iza podneva, u Starom Pračnu, sa sisačkog željezničkog kolodvora zaprimio prednajavu o polasku vlaka te je bio dužan spustiti brklju preko ceste. No, on to nije učinio.

Neposredno prije prolaza vlaka koji prometuje od Siska prema Zagrebu, preko pružnog prijelaza svojim automobilom, u kojem su se nalazile njegova supruga i dijete, prešao je 34-godišnji stanovnik sisačkog prigradskog naselja Staro Praćno. Srećom, uspio je izbjeći nalet vlaka.

Svojim nepostupanjem po propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, 53-godišnjak je izazvao opasnost za život i tijelo navedene obitelji, a alkotestiranjem je također utvrđeno da je pod utjecajem alkohola od 1,48 promila.

HŽ najavljuje kako će napokon ovaj prijelaz biti automatiziran te bi radovi na postavljanju automatskog uređaja za osiguranje s cestovnim svjetlosnim signalima i polubranicima trebali početi u listopadu ove godine. 

Komentirajte