Naslovnica Vijesti SMŽ Uskoro javni natječaj za obnovu i dogradnju Domobranske vojarne u Sisku

Uskoro javni natječaj za obnovu i dogradnju Domobranske vojarne u Sisku

Uskoro bi trebao biti raspisan javni natječaj za obnovu tri i dogradnju jednog bloka nekadašnje Domobranske vojarne u Sisku gdje bi se trebao smjestiti Regionalni centar kompetentosti za područje strojarstva i elektrotehnike. Vlada je vojarnu darovala Sisačko-moslavačkoj županiji 2018. godine, te osigurala tri milijuna kuna za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, a ove godine je po toj dokumentaciji dobivena i građevinska dozvola.

Vodeći partner projekta, Tehnička škola Sisak, kojoj je Županija osnivač i projektni partner, uspjela je iz europskih fondova povući ukupno 78.083.859,03 kuna. Procjena vrijednosti građevinskih radova na uređenu objekta i dijela opreme potrebne za regionalni centar kompetentnosti iznosi 76.767.572,40 kn.

“U prvom bloku, centralnoj zgradi koja se nalazi na samoj obali Kupe, nalazit će se smještajni kapacitet za 50 učenika i nastavnika, praktikum za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, praktikum za obnovljive izvore energije, Apple room, Microsoft room, audio i video studio, praktikum za radioničke vježbe, praktikum za 3D i holograme, praktikum za automatizaciju, predavaonice i službene prostorije. U drugom bloku, zgradi koja se nalazi lijevo od centralnog objekta, smjestit će se kuhinja i blagovaonica te garaža za električna vozila s punionicom. Treći blok sastoji se od manjeg objekta koji je dio zaštićene cjeline i većeg koji će biti nova građevina koja se svojom arhitekturom uklapa u povijesnu cjelinu Vojarne. Treći blok obuhvaća praktikum za automatizaciju i robotiku s fleksibilnim proizvodnim sustavom, praktikum za svemirsku tehnologiju i praktikum za električna i solarna vozila.“ – kazuje nam Darjan Vlahov, pročelnik županisjkog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Osim građevinskih radova kroz sredstva fondova Europske unije financirat će se i izrada standarda zanimanja, kvalifikacija i razvoj kurikuluma za zanimanja Tehničar za robotiku i Specijalist za razvoj video igara te različiti programi za usavršavanje odraslih u području obnovljivih izvora energije, izrade i lansiranja malih satelita, dizajniranja i izrade električnih vozila, 3D modeliranja, teksturiranja i animiranja, audio i video produkcije, grafičkih i vizualnih efekata u videoigrama, Industrijske robotike i Industrijske automatizacije. U projektu je predviđena i izrada kurikuluma za neformalne programe obrazovanja te kurikulum za učenika s teškoćama.

„Za sva predviđena zanimanja i kurikulumi izradit će se i nastavni materijali te 3D modelirani multimedijalni sadržaji u tehnologiji virtualne i proširene stvarnosti. Nabavlja se i oprema za robotiku kao što je humanoidni robot, STEM komplet za robotiku, kitovi za sastavljanje robota, automatizirana proizvodna linija s robotski upravljanim CNC strojevima za tokarenje i glodanje, oprema za razvoj video igara koja uključuje različite vrste računala sa setovima za virtualnu i proširenu stvarnost, oprema za automatizaciju kao što su laboratorijski stolovi s modulom za napajanje, modulom PLC-a, modulom HMI panela, modulom elektromotornog pogona uz sve potrebne software alate, transportnu traku, prijenosna računala,sustave za povezivanje, nadzor i upravljanje radnim mjestom, edukacijski fleksibilni proizvodnisustav, sustav za procesnu automatizaciju za svom potrebnom dodatnom opremom, modularniproizvodni sustav za tri radne stanice, osnovni set za pneumatiku i elektropneumatiku i senzorikute modularni proizvodni sustav I4.0 – sustav pametne tvornice te drugu opremu u vrijednosti od gotovo 15 milijuna kuna.“ – dodaje Vlahov.

Projektom je predviđeno i financiranje stručnih usavršavanja, studijskih putovanja za profesore i učenike, a sve s ciljem stjecanja dodatnih vještina i kompetencija.

U projektu Regionalnog centra kompetentnosti osim Tehničke škole Siska i Sisačko – moslavačke županije sudjeluju i Tehnička škola Kutina, Industrijsko – obrtnička škola Sisak, Srednja škola Glina, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehničko veleučilište Zagreb, HGK Županijska komora Sisak, HZZ PU Sisak i PU Kutina, RA SIMORA d.o.o., INA – Industrija nafte d.d., HIPP Croatia d.o.o., ABS Sisak d.o.o., Scrumedia d.o.o., ExordiumGames d.o.o., Sunceco d.o.o., Petrokemija d.d., SELK d.d., Semiconductor partsand Materials d.o.o., Maracom d.o.o., Lipovica d.o.o., i drugi sudionici s područja Sisačko – moslavačke županija i Republike Hrvatske.

Kroz projekt regionalnog centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računalstva Sisačko – moslavačka županija će dobiti mjesto na kojem će se spajati obrazovni i gospodarski subjekti s ciljem boljeg povezivanja škola i poduzetnika te ostalih sudionika gospodarskog života Sisačko – moslavačke županije. Svojom strateškom odrednicom Sisačko – moslavačka županija – sjedište gaming industrije Županija je zacrtala svoj smjer razvoja prema novim i inovativnim tehnologijama, a ovaj projekt samo je jedan od segmenata tog razvoja.

Komentirajte