Naslovnica Vijesti Sisak Cijena kubika vode u Sisku ipak ostaje ista!

Cijena kubika vode u Sisku ipak ostaje ista!

Nakon provedenog javnog savjetovanja o novom načinu izračuna troškova vode i odvodnje za domaćinstva i tvrtke, a zbog preuzimanja pročistača otpadnih voda, te kojim je u konačnici kubik vode trebao poskupiti za oko kunu po kubiku, od tog poskupljenja neće, izgleda, biti ništa.

Naime, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček , koja je ujedno i predsjednica Skupštine Sisačkog vodovoda, nije dala suglasnost na predloženu novu cijenu vode pa će se postupak javnog savjetovanja ponoviti s novim izračunom prema kojem neće doći do ukupnog povećanja cijena usluga Sisačkog vodovoda.

naime, uvodi se nova naknada po kubiku zbog troška pročistača, ali će se smanjiti osnovna cijena vode tako da poskupljenja, u konačnici, neće biti, stoji u priopćenju iz Grada Siska.

Sustav odvodnje je spojen na pročistač otpadnih voda te je, nakon probnog rada, pročistač u potpunosti u svoju nadležnost preuzela gradska tvrtka Sisački vodovod. Godišnji troškovi za rad pročistača iznose oko 3,3 milijuna kuna, no racionalizacijama unutar tvrtke cilj je postići uvijete da taj trošak ne poveća dosadašnje račune za vodu i odvodnju – ističe se u priopćenju.

Kako se, ugovorom koji je potpisan s Hrvatskim vodama još 2013. godine, Grad Sisak obvezao povećati cijenu vode i odvodnje radi troškova pročistača, u izračunu troškova za vodne usluge mora se ugraditi i trošak pročistača, no zato će cijena kubika vode znatno pojeftiniti kako se ukupni trošak ne bi povećao.

Među mjere racionalizacije poslovanja Sisačkog vodovoda, nakon preuzimanja tvrtke Vodoopskrba Kupa i spajanja u jedno poduzeće, najavljuju osnivanje Centra dijeljenih usluga kojem će sve sisačke gradske tvrtke prepustiti dijelove poslovanja koje ne predstavljaju baznu djelatnost, te će razmjerno, zajednički dijeliti troškove poput računovodstva, nabave, voznog parka, čišćenja i sl. Centar dijeljenih usluga će biti smješten na Zagrebačkoj ulici nakon što je Auto promet uspješno preuzeo nekretnine Mototehne u stečaju te proširio dvorište za potrebe svog voznog parka.

Komentirajte