Naslovnica Vijesti Sisak Izbori za Hrvatski sabor održat će se 5. srpnja

Izbori za Hrvatski sabor održat će se 5. srpnja

Predsjednik Zoran Milanović je objavio da će se parlamentarni izbori održati 5. srpnja ove godine, stoji u odluci koja je poslana iz Ureda predsjednika.

“Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u subotu, 4. srpnja i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. godine”, stoji u priopćenju Milanovića.

Dan nakon stupanja odluke na snagu počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.

Povjerenstvo zatim ima rok od 48 sati da objavi zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Iako Hrvatska dnevno bilježi malo oboljelih od koronavirusa i ima dobre epidemiološke prilike, srpanjski će izbori zbog epidemije biti provedeni na ponešto drugačiji način od svih dosadašnjih. Na koji, definirat će Državno izborno povjerenstvo (DIP) s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

Komentirajte