6 C
Sisak
Nedjelja, 28 studenoga, 2021

SDP: Sumrak demokracije u Sisačko-moslavačkoj županiji

- Marketing-spot_imgspot_img

Nakon održane 19. sjednice Županijske skupštine reagirao je SDP priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

“Ne možemo ostati ravnodušni i ne reagirati na sazivanje 19. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije.

Pitamo se koja je naša svrha kao vijećnika u skupštini, ako se skupština održava bez mogućnosti rasprave po pojedinim točkama te donošenje takvih predloženih točaka nisu ništa drugo nego isključivo samovolja župana Ive Žinića.

Već u sazivanju sjednice učinjeno je nekoliko propusta: nema pravilnika za održavanje sjednice u izvanrednim uvjetima, nema jasnih kriterija, već samo pozivanje na naputak Ministarstva uprave i šturo ponavljanje onoga što je zapravo navedeno u naputku.

Nadalje, naputak Ministarstva uprave upućuje na održavanje sjednica elektronskim putem samo ako je riječ o odlukama koje je nužno donijeti i koje iz razloga žurnosti ne trpe odlaganje.

Mi smo dobili dnevni red sa 18 točaka, od kojih više od polovice ne zahtjeva žurnost, a pogotovo ne šest točaka koje se odnose na dodjele nagrada, jer to u ovoj situaciji nije i ne može biti niti važno niti prioritetno.

Ali, zato na dnevnom redu nema primjerice donošenje odluke o visini plaće župana i njegovih zamjenika. Župan Žinić jest u svom nedavnom obraćanju izjavio da je sam sebi i svojim zamjenicima umanjio plaću za 20 posto. Međutim, sukladno Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi odluku o visini plaće župana i njegovih zamjenika može donijeti samo i isključivo Županijska skupština.

Svjesni toga da Prijedlog izmjena i dopuna proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2020. godinu treba ići u žurnu proceduru intervenirali smo s dva amandmana.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Karmela Gajdek svojim je amandmanom predložila povećanje iznosa za 30.000 kn za Sigurnu kuću. Sada, kada znamo da je nasilje u obitelji u porastu, kada svi pokazatelji na to upućuju, kada na to upućuju i sam Papa Franjo. Međutim, župan Žinić valjda nema vremena čitati takve podatke.

Igor Školneković svojim je amandmanom tražio da se za socijalno ugrožene obitelji predvidi dodatnih 65.700,00 kn. Razlog zbog kojeg je predložio povećanje iznosa jest taj da svi pokazatelji upućuju na povećanu nezaposlenost i velika je vjerojatnost da će zbog novonastale situacije još ljudi dobiti otkaze, i naći se u teškoj krizi.

Niti jedan prijedlog nije prošao, niti od strane župana niti vladajuće HDZ-ove većine.

Očito je da se županu Ivi Žiniću jako žuri da se usvoji Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2020. godinu i to na brzinu, bez rasprave, bez amandmana, bez pitanja.

Ogromna su sredstva planirana za segment turizma. Tako župan primjerice subvencionira projekt Organiziranog dolaska turista na područje županije, te se ta mjera s 400.000 kn povećava na 900.000 kn. Eto, nekim čudom hrpa turista pohrlit će u Sisačko-moslavačku županiju. Po njegovom viđenju bit ćemo veća turistička destinacija od Novalje.

Županu je turizam toliko bitan da je u jeku epidemije zaposlio još jednog djelatnika u Turističku zajednicu Sisačko-moslavačke županije.

Ne znamo jesu li ovakva predviđanja dolaska ogromnog broja turista u Sisačko-moslavačku županiju posljedica korona partyja, ali možemo reći da je ovo što radi vladajuća HDZ-ova većina u županijskoj skupštini na čelu sa županom Ivom Žinićem sumrak demokracije. Za njih je demokracija stvar percepcije.

Koristiti situaciju kada su cijela država i svijet u problemu zbog pandemije da bi bez znanja javnosti kroz proračun i točke koje se ne mogu podvesti pod ‘nužne’ i ‘žurne’ i odluke skupštine provodio HDZ-ovu politiku sumraka je poznati scenarij lova u mutnom. Zanimljivo bi bilo znati što se događa s postupcima javne nabave u ovim vremenima kada je sve ‘nužno’ i ‘žurno’, a kada znamo da je Državna revizija utvrdila niz nepravilnosti u provođenju javne nabave do sada. – stoji u priopćenju kojeg je u ima Kluba vijećnika SDP-a potpisala Karmela Gajdek.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti