Naslovnica Vijesti SMŽ Održana 19. sjednica Županijske skupštine – uštede, pomoć gospodarstvu i veliki minus...

Održana 19. sjednica Županijske skupštine – uštede, pomoć gospodarstvu i veliki minus lanjskog Proračuna

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 30. travnja 2020. godine, zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom, nazočio 19. sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije koja je po prvi put održana elektroničkim putem, a koju je vodila predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić.

Na održanoj elektronskoj Sjednici sudjelovalo je 28 vijećnika.

Prva i najvažnija točka Dnevnog reda bile su Izmjene i dopune Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2020.godinu. Županijska skupština prihvatila je ovu točku većinom glasova.

Izmjenama i dopunama Proračuna smanjeni su rashodi poslovanja za gotovo 17 milijuna kuna, a 1,5 milijun kuna preusmjeren je za pomoć županijskom gospodarstvu.

Dodaje se milijun kuna za subvencije za umanjenje šteta gospodarstvu od krize. Prema planu tih će se milijun kuna podijeliti na predviđenih 250 poduzetnika i obrta.

U tih milijun kuna preusmjerava se i predviđenih 150.000 kuna za poticanje inovacija u poduzetništvu te 150.000 kuna za subvencije za uvođenje normi i sustava upravljanja kvalitetom, koje se ukidaju. Istovremeno se smanjuju subvencije za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrtničkih zanimanja sa 350.000 na 250.000 kuna.

Druga mjera koju je župan najavio je povećanje subvencioniranja projekta Organiziranog dolaska turista na područje SMŽ sa 400.000 kuna na 900.000 kuna.

Putem tog se projekta subvencioniraju turističke agencije koje dovode turiste koji ostvare noćenja, a ovime u Županiji, iz nejasnih razloga, očekuju više od 100 posto više turista u odnosu na prošlu godinu. 

Lani je, naime, od planiranih 365.000 iskorišteno tek 339.000 kuna za ovu subvenciju uz ostvareni broj od 95.372 noćenja. Sada se taj iznos povećava na 900.000 kuna koji će se potrošiti, dakle, ukoliko turista bude. 

Uvodi se i konkretnija nova stavka u Proračunu, a to su potpore na turistički nerazvijenim područjima za povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta od ukupno 50.000 kuna.

Usvojeno je i izvršenje proračuna županije u 2019. po kojem je Županija tu godinu završila s minusom od 153 milijuna kuna.

Uz usvojene prijedloge izvješća, analiza i suglasnosti koje su bile dio Dnevnog reda, donesene su i Odluke o Dodjeli javnih priznanja. Naime, ove godine Sisačko-moslavačka županija će za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeliti javno priznanje Odjelu za infektivne bolesti Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ Sisak s voditeljicom Tonkom Jozić Novinc. Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena Nikoli Perkoviću, dok će priznanje za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije biti dodijeljeno Kulturno-umjetničkom društvu „Repušnica“ , Karmen Valenta i Matiji Sloupu.

Priznanje za iznimno postignuće u jednogodišnjem razdoblju bit će dodijeljeno poduzetniku Darku Sertiću.

Župan je prilikom Sjednice istaknuo važnost donošenja svih Odluka na Skupštini ali i sudjelovanja jedinica lokalne samouprave te zamolio neka svi izađu u susret ugostiteljima kako bi proširili radne površine na otvorenom te tako mogli udovoljiti uvjetima koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Komentirajte