Naslovnica Korona virus Dr. Inoslav Brkić: Među oboljelima je i prvi bez jasnog izvora zaraze

Dr. Inoslav Brkić: Među oboljelima je i prvi bez jasnog izvora zaraze

U četvrtak se u Petrinji o najnovijim podacima o stanju i oboljelima od COVID-19 u Sisačko-moslavačko županiji javnosti obratio dr. Inoslav Brkić – ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo i rekao da u SMŽ trenutno imamo dokazanih 17 oboljelih osoba od COVID-19, od kojih su dvojica ozdravila.

Od tih 17 pacijenata kojima je bolest utvrđena kao pacijentima sisačke bolnice jedan je oboljeli bio iz Požeško-slavonske županije, dva iz Zagrebačke županije i 14 oboljelih s područja Sisačko-moslavačke županije.

Od toga je sedmero iz Siska, tri iz Kutine, po jedan iz Novske i Lekenika te dvoje iz Petrinje.

Među oboljelima iz Petrinje je i prvi pacijent kod kojeg nema jasnih podataka o načinu zaraze.

„Danas imamo prvo oboljelog iz opće populacije, radi se o 73-godišnjem Petrinjcu koji nažalost, prema informacijama koje su prikupljene, nije poštivao mjere preporučene za tu dobnu skupinu, nije bio kod kuće, kretao se okolo po trgovačkim centrima, ostvario je veći broj socijalnih kontakata te je stoga veoma teško razbrati izvor zaraze. Moramo znati jedno, ovu bolest imat ćemo u onom opsegu koliko ćemo ju sami stvarati. Ako kršimo preporučene mjere, ne držimo se onoga što je kazano, onda priča neće biti dobra“, rekao je dr. Brkić.

Dr. Brkić je pozvao sve da poštuju mjere Nacionalnog stožera da se prvenstveno bude kod kuće i da se razrijede socijalni kontakti jer ova bolest se prenosi kapljičnim putem, govorom, kašljanjem i kihanjem na daljini od 1 do 3 metra, pohvalio je komunalnu higijenu pranja ulica jer je virus osjetljiv na takav okoliš i ultraviolente zrake koje ga ubijaju, te je također pozvao na temeljitu osobnu higijenu.

Komentirajte