Naslovnica Vijesti SMŽ Van granica Europe: Petrinjska Udruga IKS na tri kontinenta

Van granica Europe: Petrinjska Udruga IKS na tri kontinenta

“Doba migracija” novi je projekt koji je udruga Iks iz Petrinje započela  partnerskim sastankom stručnjaka 12. veljače
2020. u francuskom gradu Pau, u uredu koordinatora projekta i naših dugogodišnjih partnera udruge Pistes Solidaires.

Udruga IKS je zahvaljujući ovom projektu partner organizacijama s tri kontinenta, Južne Amerike, Afrike i Europe: Centro de Estudios Paysandú, Uruguay; Corporacion para el desarrollo regional, Cali, Colombia; Soul-Xpressions, Kampala, Uganda; Cazalla Intercultural, Lorca, Španjolska i Pistes Solidaires, Pau, Francuska.

Doba migracija uključuje aktivnosti razvoja kapaciteta organizacija koje rade s mladima, promotivne i edukativne lokalne aktivnosti u zemljama svih partnera te brojne mobilnosti mladih. 16 mladih osoba između 18 i 30 godina iz Europe i 6 iz Južne Amerike i Afrike sudjelovat će u volonterskim aktivnostima s početkom u 7. mjesecu 2020., s trajanjem od 3-5 mjeseci.

Mladi iz Hrvatske imati će priliku putovati u Južnu Ameriku gdje će volontirati kroz projekte u zajednicama Urugvaja i Kolumbija.

U Petrinji ćemo također ugostiti 2 mlade osobe iz Južne Amerike
u projektima koji će trajati 5 mjeseci. Svi troškovi života, putni troškovi i džeparac tijekom volonterskih aktivnosti pokriveni su iz programa Erasmus+. Ovo su rijetke prilike koje pružaju mladima mogućnost za otkrivanje vrlo različitih zemalja, kultura i kompetencija za njihov osobni i profesionalni rast i razvoj.

“Doba migracija” predstavlja širi pojam migracija aktualnih u svijetu, temu koja je trenutno vrlo bitna na globalnoj razini. Ova tema ne obuhvaća samo izbjeglice i migrante o kojima se najviše vode rasprave već i emigracije gdje građani odlaze u druge zemlje u svijetu kako bi si pokušali osigurati bolji i pravedniji život.

Važno je naglasiti da pored migracija uzrokovanih ekonomskim razlozima valja obratiti pažnju na migracije građana koji iz svojih zemalja odlaze u bijegu iz atmosfere gdje se ne osjećaju ravnopravnima i sigurnima u ostvarenju svojih osnovnih životnih potreba kao što je slučaj i u Hrvatskoj.

U zajednicama kao što je Petrinja, na primjer, nemaju sustavne metode za integraciju migranata, kako za djecu u obrazovnim ustanovama, tako i za cijele obitelji u zajednicu. Sami građani susreću se s mnogim problemima svakodnevno, pri dobivanju informacija i ostvarenju svojih prava, posebno kada su u pitanju državne službe, tako da je problematika migranata uz jezične barijere, nepoznavanje lokalne kulture i mentaliteta ljudi, neupitna i zahtijeva sustavan i brz pristup rješavanju istog.

Migracije su kao pojam kroz povijest općepoznate i neizbježne u globalnom razvoju, iako bi trebale biti olakšane u današnje digitilano doba, što baš i ne djeluje da je tako.

Tako ćemo u ovom projektu govoriti o ovoj temi s građanima koji žele sudjelovati, koji su i sami migrirali u nekom trenutku ili su trenutno migranti. Želimo otkriti i podijeliti “ljudske” priče i povezati zajednička iskustva i izazove migracija, kako bi u konačnici barem mrvicu osvijestili šire građanstvo o situaciji i time radili na pozitivnim rješenjima za integraciju i bolji život svih zajednica.

Projekt sufinancira Europska unija kroz program Erasmus+
Sadržaj članka odražava stavove autora i Komisija ne može biti odgovorna za uporabu sadržanih informacija.

Komentirajte