Naslovnica Vijesti Sisak Održan tadicionalni Molitveni doručak

Održan tadicionalni Molitveni doručak

Tradicionalni Molitveni doručak u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve, održan je u četvrtak 6. veljače u Dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola povodom desete obljetnice proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije. Po sedmi puta okupio je osamdesetak osoba iz vjerskog, kulturnog, gospodarskog i političkog života, predstavnike županija, gradova općina i župa s područja Biskupije.

Ovogodišnji glavni govornik bio je karlovački župan Damir Jelić, a okupljenima je govorio o odnosu vjere i politike. Prošlih godina gosti Molitvenog doručka bili su i Kolinda Grabar-Kitarović, Ivana Maletić, Marijana Petir, Davor Ivo Stier i brojni drugi.

Nakon pročitane Božje Riječi doručak je molitvom otvorio biskup Košić koji je pozdravivši sve okupljene zahvalio gostu na dolasku te voditeljici Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Korneliji Marović na organizaciji. Biskup je rekao i da je promišljati o tome kako kao vjernik netko može djelovati u politici je vrlo interesantno i potrebno.

„Doista je to čudno kada se čuje da neki političar ili neka politika može bez morala, a to se često događa i to su često vijesti u medijima. Posebno je čudno kad se neki političar deklarira da je vjernik, a ponaša se potpuno drugačije. Zato je dobro da se okupljamo i razmišljamo o tim temeljima vjere iz kojih bi svaki vjernik trebao djelovati bez obzira u kojoj je javnoj službi, a posebno oni koji su u politici. Mislim da ovim okupljanjem javnih djelatnika doprinosimo jednom ozračju povjerenja i zajedništva, ali onda i poboljšanja ukupnog društvenog života“, poručio je biskup.

Obraćajući se okupljenima župan Jelić istaknuo je zadovoljstvo što sudjeluje na „Molitvenom doručku“ podsjetivši kako je svoje predavanje na Molitvenom doručku prošle godine sa zadovoljstvom prepustio predsjednici Republike Hrvatske. U svom izlaganju Jelić se oslonio na vlastito iskustvo i ulogu vjernika u politici, budući da mu je vjera osobno važna komponenta života i svojevrsni moralni kompas, što nikako ne skriva i zbog čega ga mnogi pokušavaju prikazati nazadnim.

„Ova tema o kojoj danas govorimo je preznačajna i nemoguće je u pola sata izlaganja sve zaokružiti, ali je moguće izreći neke naznake gdje smo mi kao nacija u odnosu s politikom. Posebno bi trebalo iščitati jedan paradoks kod nas Hrvata, a to je da se ne držimo nekih zasada koje nam je Katolička Crkva ukorijenila. Pri tome osobito mislim na Drugi vatikanski koncil koji jasno poziva laike na djelovanje u politici, a mi kao većinski katolici imamo ogroman otklon od političke djelatnosti… Prva teza koncila je da je politika afirmativna i pozitivna, druga teza je ta da je politika služenje ljudima i zajednici, a treća teza kaže da je politika relativna. Mi smo po zadnjim mjerenjima pretekli Poljake i najjači smo vjernički narod, a nitko od nas ne zna za Drugi vatikanski koncil i što je on donio, te smatramo politiku i političko djelovanje isključivo kao nešto loše. Politika je služenje i to moramo biti svjesni svi mi koji se time bavimo, to je rad za opće dobro, a ne za vlastiti dobitak“, rekao je Jelić te dodao kako je političarima potrebno čvrsto uporište, vjera i molitva kako bi što bolje i ispravnije djelovali.

Župan je istaknuo i kako je neophodno afirmirati i podržati vjernike u politici. „Mi koji smo ušli u politiku tamo smo da napravimo barem jedan korak u pozitivnom smjeru. Politika ima svoja pravila, a unutar tih pravila politike ne smije se izgubiti svijest i savjest. Mi smo kao narod bili tisuću godina bez države, naučili smo služiti, a ne voditi i uopće ne razumijemo političku djelatnost, imamo dubok otklon od nje te je stigmatiziramo izravno i negativno… Doista, potrebna je promjena svijesti u našem narodu, a toga nema bez Duha Svetog koji mora ući u nas. Samo jedna mala molitvena zajednica može napraviti potpuni obrat čitave naše priče“, rekao je Jelić zaključivši kako je apsolutno optimističan u svakom pogledu jer vidi u brojnim mladim aktivnim vjernicima buđenje i želju za pozitivnim djelovanjem u svim sferama društva.

U raspravi koja je slijedila dotaknuta su i brojna aktualna pitanja koja se odnose na načine političkog djelovanja, a doručak je zahvalom i molitvom zaključio biskup Košić.

(SV)

Komentirajte