Naslovnica Vijesti SMŽ OPREZ – Pojačane aktivnosti policije za „Martinje“!

OPREZ – Pojačane aktivnosti policije za „Martinje“!

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11. studenoga), Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola .

U vrijeme prošlogodišnje proslave „Martinja“ (od 9. do 11. studenoga 2018. godine) na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 12 prometnih nesreća, od kojih tri nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, dvije lakše tjelesne ozljede, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta. U jednoj prometnoj nesreći jedan sudionik je bio pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečeno 38 alkoholiziranih vozača.
Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.
Pojačane aktivnosti počet će se provoditi u petak, 8. studenoga i trajati će do utorka, 12. studenoga, u koje će vrijeme (posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima) biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 9./10. studenoga, bit će provedena akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu (u koordinaciji sa PU zagrebačkom i PU bjelovarsko-bilogorskom), kada će se pojačano procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave odnijele devet života, dok je 111 osoba teško ozlijeđeno. U istom razdoblju 203 alkoholizirane osobe sudjelovale su u prometnim nesrećama, u kojima je 20 osoba teško ozlijeđeno.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače:
smanjuje se oštrina vida
perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača
smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika
u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija
produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji
događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića:
pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije idite pješice
ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze
ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste
ne dopustite da budete crna statistička brojka
pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Policija upozorava i apelira na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.

Komentirajte