Naslovnica Vijesti Sisak Ekološka šatorijada na Savi

Ekološka šatorijada na Savi

S ciljem animiranja djece i mladih s područja grada Siska te popularizacije izviđača, Odred izviđača Tri rijeke – Sisak u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske te uz podršku Grada Siska
organizira dvodnevnu aktivnost u prirodi, pod nazivom „Ekološka šatorijada na Savi“.

Na boravak i igru u prirodi, druženje uz vatru i noćenje pod šatorima te ekološke aktivnosti krčenja javne zelene površine i obale rijeke Save izviđači pozivaju i zainteresirane građane Siska.

Svoj dolazak najavili su i izviđači iz Velike Gorice i Novske.

Za vikend, 22. i 23. lipnja tako se na kampiranju na području ORA-e u Galdovu, očekuje sudjelovanje oko 50 mladih i odraslih izviđača. Uz igre, natjecanja i večernje druženje uz logorsku vatru, izviđači će provesti čak dvije ekološke aktivnosti. Dio javne zelene površine izviđači namjeravaju očistiti i raskrčiti u cilju uređenja izviđačkog parka s učionicom u prirodi, u okviru sporazumne suradnje Grada Siska i Saveza izviđača Hrvatske temeljem koje je Sisak dobio status Grada prijatelj izviđača.

„Izviđački park koji ćemo urediti u blizini Save bit će posvećen ekološkoj edukaciji izviđača i učenika osnovnih škola s područja grada Siska te povezanosti ovoga kraja s vodnim bogatstvima. Zato je važno da i obala naše rijeke bude čista, a djecu želimo potaknuti da od malih nogu razmišljaju o budućnosti naše planete“, izjavio je Josip Kolak u ime Odreda izviđača Tri rijeke – Sisak.“ Čišćenje lijeve obale rijeke Save u Galdovu izviđači će provesti u nedjelju ujutro u sklopu projekta „Od izvora do mora“.

Izviđači pozivaju zainteresirane sudionike da ponesu svoje šatore i ostalu kamp opremu, potrebnu za noćenje na otvorenom: odjeću i obuću usklađenu s najavljenim vremenskim prilikama, vreću za spavanje i podmetač te bočicu za vodu.

Organizator će za sve sudionike osigurati večeru i doručak, pristup pitkoj vodi i sanitarnim prostorima.

Okupljanje je najavljeno u subotu 22. lipnja na području ORA-e, a ekološka akcija na Savi odvijat će se u nedjelju između 9-10 sati. Aktivnosti će završiti u nedjelje u podne.

Šatorijade za javnost održavaju se već tradicionalno u Svetom Ivanu Zelini, Križu i Čazmi, a prva šatorijada u organizaciji izviđača održana je prije dva tjedna pored jezera Rakitje u Svetoj Nedelji.

Zainteresirani svoje sudjelovanje mogu najaviti Josipu Kolaku, predsjedniku Odreda izviđača Tri rijeke – Sisak, putem e-maila: oi.tririjeke@gmail.com ili telefonski na broj 091/5923-488.

Komentirajte