Naslovnica Vijesti SMŽ Radovi na biciklističkoj stazi u Mošćenici

Radovi na biciklističkoj stazi u Mošćenici

Radove na građenju pješačko biciklističke staze u Mošćenici obišao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„Možemo reći da smo građevinski okupirali Mošćenicu, u ovom trenutku se ulaže izuzetno puno novaca gledajući aglomeraciju, Poslovnu zonu i gledajući sada pješačko biciklističku stazu, to je preko 150 milijuna kuna, to su europski novci, novci koji dolaze iz Intervencijskog plana gdje ulažemo sve do zadnjeg eura. Zahvaljujem se prije svega stručnom timu i voditeljici projekta gđi. Miri Vitković Mačković. U „Malu komunalnu“ infrastrukturu spada Sajmište, Slatina, groblje i ova pješačko biciklistička staza. Preko puta je Poduzetnička zona a investicija je 29 milijuna kuna, ovdje sada govorimo o 65 milijuna kuna investicija koje su u realizaciji. Gledajući na politiku i budućnost politike Europske unije moramo se izboriti da imamo puno kvalitetnije omjere, da su nam omjeri minimalni, svjesni života da u gradu Petrinji i na ovom području je bio rat da te ratne strahote i da sve ono što je devastirano bi trebali artikulirati kroz Europu, kroz europske fondove ali kroz buduće pregovore što je izuzetno važno da dobijemo što minimalniji postotak jer ćemo inače kao lokalna samouprava koja nemamo dosta novaca ni za zaduženje ući u problem. Zato ovo područje bi moralo imati poseban status a da ne kažemo da je to područje Europske unije jer dolazi i Schengen znači i u tom djelu će sigurno trebati ispregovarati one startne pozicije koje su izuzetno važne a u budućnosti znamo da nemamo uređenje grada, nemamo fasada, nemamo županijskih i hrvatskih cesta u planu i programu EU i za to se u sljedećem razdoblju trebamo izboriti. Naš grad treba sliku i lice grada, da imamo nove fasade a sad nažalost moramo se osloniti sami na sebe i eventualno na sitne neke novce iz Ministarstva kulture što je na godišnjoj razini 50 ili 100 tisuća kuna. Mi trebamo milijune iz Europe koje trebamo ispregovarati.- zaključio je gradonačelnik.

Građenje pješačke i biciklističke staze u Mošćenici odvija se u sklopu projekta „Razvojem male (komunalno prometne) infrastrukture do unaprjeđenja kvalitete života (3RP3)“ vrijednog 34.677.711,21 kuna Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sa 27.485.076,51 kn bespovratnih sredstava. Zajednički ga provode Grad Petrinja i partner Komunalac Petrinja d.o.o.

Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave sklopljen je ugovor sa zajednicom ponuditelja koju čine poduzeće GIP-PIONIR ZAGREB d.o.o. i uslužni obrt TONI-GALE, ukupne vrijednosti 3.900.894,38 kuna.

Trasa pješačke i biciklističke staze položajno je smještena južno u ulici Ante Starčevića, odnosno jednostrano u odnosu na postojeću prometnicu Petrinja – Sisak, u ukupnoj dužini od cca 1.800,00 m. Dovršetak radova očekuje se u studenome ove godine.

Komentirajte