Naslovnica Vijesti SMŽ Nastavljeno suđenje bivšoj županici, svjedočili bivši savjetnici

Nastavljeno suđenje bivšoj županici, svjedočili bivši savjetnici

U srijedu je na Županijskom sudu u Zagrebu nasavljeno suđenje bivšoj sisačko moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzell.

Svjedočilo je troje savjetnika bivše sisačko-moslavačke županice čije je savjetničke usluge, po tvrdnjama tužiteljstva, neosnovano honorirala isključivo je r su bili predstavnici stranaka njene vladajuće koalicije. Bivša SDP-ova županica je, podsjetimo, optužena i za primanje mita, pranje novca, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na privatne zabave.

Bivši predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije iz redova HSP-a od 2013. do 2015. godine, Željko Soldo, potvrdio je na sudu da ga je Lovrić Merzel imenovala članom svojeg savjeta za hrvatske branitelje te da je za to primao naknadu od pet tisuća kuna mjesečno.

”Savjet nije bio radno tijelo skupštine, već županice, a ona je kao nositeljica izvršne vlasti imala ovlast imenovati svoje savjetnike”, izjavio je nekadašnji član skupštinskih odbora za društvene djelatnosti i izbore imenovanja.

Soldo je istaknuo da on, kao član HSP-a, u Skupštini i izvan nje nije surađivao sa SDP-om, već je to činio isključivo sa županicom. ”Suradnja je bila na obostranu korist jer je u toj suradnji ostvaren niz projekata”, kazao je Soldo dodajući da su se članovi savjeta sastajali sa županicom dvaput mjesečno u ”kancelarijici” te da su na sastanke pozivani telefonom.

”Nismo imali dnevni red sastanka te nismo vodili zapisnike, već samo osobne bilješke”, zaključio je Soldo.

Osim njega, svjedočili su nekadašnji županičini savjetnici Juraj Lisak i Milena Pavković Novotny iz SDP-a.

Uskokovom optužnicom su, uz Lovrić Merzel, obuhvaćeni i željko Žužić, zatim bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je Županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić.

Žužić i Rožić već su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Komentirajte