8.7 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

Ured državne uprave zbog nezakonitosti poništio dio Odluke o izvršavanju proračuna Grada Siska

- Marketing-spot_imgspot_img

HDZ i koalicijski partneri održali su konferenciju za medije  na kojoj su upozorili sisačku javnost i vijećnike vladajuće koalicije koju predvodi gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, na nezakonitost Odluke o izvršavanju Proračuna grada Siska za 2019. godinu i to nekoliko dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća. HDZ je tada isticao kako si je “gradonačelnica protuzakonito prisvojila pravo da samostalno odlučuje o zaduživanju Grada Siska do iznosa od 10 milijuna kuna”.

“Na samoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se donosila Odluka, HDZ i koalicijski partneri predložili su amandman kojim su namjeravali uskladiti Odluku sa zakonom. Gradonačelnica, kao predlagateljica akta, oglušila se na upozorenja a pojedini vijećnici vladajuće koalicije ismijavali su naša upozorenja na nezakonitost i moguće posljedice. Ponavljamo da je Prijedlogom Odluke o izvršavanju Proračuna za 2019. gradonačelnica sebi namjeravala omogućiti da odlučuje o kratkoročnom zaduživanju čak do 10 milijuna kuna iako je Zakonom propisano da gradonačelnici mogu odlučivati o kratkoročnom zaduživanju do 1 milijun kuna a o svakom drugom raspolaganju imovinom preko 1 milijun kuna odlučuje Gradsko vijeće.” – ističu u HDZ-u.

Naime, tu je odluku, koju je Vijeće donijelo većinom glasova SDP-a i koalicijskih partnera te MOST-a nedavno proglasilo nezakonitom Ured državne uprave u Sisku i stavilo ju izvan snage.

“Ne želimo vjerovati da je ovo bio pokušaj prikrivenog, drskog kršenja zakona. Raduje nas da su nadležna tijela odlučno prekinula nezakonito trošenje javnog novca, spriječila pokušaj kršenja zakona, te poslali jasnu i ozbiljnu poruku gradskoj vlasti da nisu iznad zakona. Nadamo se da Grad Sisak ove godine nije ulazio ni u kakvo kratkoročno zaduživanje jer bi to bilo ozbiljno kršenje zakona i možda zlouporaba položaja i ovlasti.” – poručuje sisačka oporba.

No, ovaj članak kojeg je poništio sisački ured državne uprave nalazi se i u mnogim drugim gradovima i u potpunosti je identičan ovom poništenom. Tako se recimo, Kastav na isti način može zadužiti tri milijuna kuna, Opatija 15 milijuna kuna, Crikvenica 10 milijuna, Valpovo tri milijuna kuna, Dugo Selo dva milijuna kuna, itd. Nakon ovoga se očekuje da Ured državne uprave stavi van snage i te identične nezakonite odluke. 

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti