Naslovnica Vijesti Sisak Zajedničkom inicijativom obilježili Svjetski dan bolesnika

Zajedničkom inicijativom obilježili Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II., a kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Ove godine Papina poruka nosi naslov „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10, 8).

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak ovaj značajan datum obilježili su na način da su korisnice zaposlenice Programa zapošljavanja žena u zajednici Zaželi Projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstvima ESF – u ponedjeljak 11. veljače posjetili Odjel pedijatrije, nazočnima predstaviti projektne aktivnosti, razgovarati s osobljem, ohrabriti male pacijente i njihove roditelje, te ih darivali slatkišima i balonima za brz oporavak.

Opća bolnica Sisak ima status Bolnice prijatelja djece i posebna pozornost se usmjerava na zaštitu njihovih prava i interesa, te pružanje odgovarajuće zdravstvene skrbi i njege. U uvodnom dijelu susreta nazočnima se je obratila glavna sestra bolnice Danijela Škvocr, magistra sestrinstva – v.d. pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i Gordana Jurić, diplomirana medicinska sestra, sestra za edukaciju iz Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite, koje su pozdravile suradnju i zajedničko obilježavanje ovog značajnog datuma.

Voditeljica projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno dr. sc. Daša Poredoš Lavor istaknula je kako se upravo poruka Svetog Oca Pape „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ odnosi i na njihov današnji posjet Odjelu pedijatrije u smislu da su došli dati podršku, ljubav, utjehu i osmjeh, jer osmjeh ne košta ništa, a djeluje ljekovito. GIMG Sisak je za ovu prigodu osigurala iz sredstava donacije (tvrtka C.I.O.S. iz Zagreba) prigodne slatke pakete i balone koje su zajedno podijelili djelatnici bolnice i korisnice zaposlenice malim pacijentima na odjelu i ambulanti.

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga – Zaželi – Program zapošljavanja žena za projekt pod nazivom ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (Kodni broj: UP.02.1.1.05.0119). Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju 27 mjeseci provedbe projekta. Cilj projekta: Osnažiti i unaprijediti radni potencijal 10 teže zapošljivih žena iz Sisačko-moslavačke županije putem zapošljavanja, a s ciljem ublažavanja posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života za najmanje 60 krajnjih korisnika – osoba starije životne dobi. Vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna. Partneri: Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak.

Uz redovne opisane projektne aktivnosti, korisnice zaposlenice sudjeluju u raznim značajnim aktivnostima u zajednici u svrhu promocije Projekta Zaželi, socijalne integracije marginaliziranih i socijalne integracije.

Suradnja Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i Opće bolnice dr. Ivo Pedišić razvijat će se i dalje – uz zajedničku poruku: Svim bolesnicima želimo brz i kvalitetan oporavak. Zajedno možemo više …

Komentirajte