Naslovnica Vijesti Sisak HNS o Predragu Sekuliću i budućnosti rafinerije

HNS o Predragu Sekuliću i budućnosti rafinerije

Predsjednica sisačkog HNS-a i županijska vijećnica Adelina Ivković, istaknula je u ponedjeljak u Sisku, na tiskovnoj konferenciji posvećenoj sudbini Rafinerije nafte Sisak, kako se “moramo ostaviti politikanstva i okrenuti se konkretnim rješenjima”.

„21. je stoljeće, moramo se okrenuti novim tehnologijama i restrukturiranja tvrtki u srednja i mala poduzeća jer je to budućnost europske ekonomije i na tome se bazira europsko tržište. Ono što ja želim artikulirati u javnosti kao članica HNS-a, to je upravo tema politikantstva kojom se bavimo u zadnje vrijeme, čak nas je Predrag Sekulić (koordinator Stožera za obranu Rafinerije Sisak i čelnik sisačkog MOST-a) educirao o tome što znači politikantstvo. Pa ja ovim putem pitam, da li je Predrag Sekulić najprije koordinator Stožera za obranu Rafinerije ili je prije svega političar – koordinatora MOST-a za Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Što to znači, da se ujutro bavi radničkim pravima i zalaže se za opstojnost radnih mjesta u Rafineriji, a poslijepodne podržava aktualnu gradsku vlast u Sisku i zalaže se za dijeljenje otkaza“, pitala je Ivković.

“Mislim da neću pretjerati kad kažem kako je u zadnjih pet godina, koliko je na vlasti aktualna ekipa u Sisku, koju uz SDP čine i MOST-ovci, podijeljeno 200 otkaza.” – dodala je Ivković.

„Imamo slučaj da je Sekulić, kao MOST-ovac , koji hoće biti velika moralna vertikala, s jedne strane za opstojnost poduzeća svojeg poduzeća, a s druge strane se zalaže za odlaženje u stečaj drugih poduzeća. Znamo svi da gradska tvrtka „Sisak projekti“ odlazi u stečaj i da je cijeli slučaj na sudu, a jedni razlog zašto ‘Sisak projekti’ odlaze u stečaj je neisplata odšteta radnicima koji su dobili otkaze na nezakonit način“. Odluku o tome donijela je gradonačelnica (SDP), a podržavaju je iz MOST-a“, rekla je Adelina Ivković pozvaviši Sekulića da inicira potpisivanje kolektivnih ugovora u gradskim tvrtkama i gradskoj upravi.

O temi „Rafinerija nafte u Sisku – rješenja za budućnost“ govorio je i Krešimir Malec, predsjednik HNS-a Ivanić Grad i član Središnjeg odbora HNS-a. On je rekao kako je najava prekida prerade nafte u Sisku očekivana, obzirom na nečinjenje i nedonošenje odluka proteklih godina.

„HNS godinama upozorava da rad rafinerije u Sisku ima smisla isključivo s preradom domaće nafte. Podsjećam da je projekt istraživanja i eksploatacije nafte koji je2014.  pokrenulo Ministarstvo gospodarstva koje je tad vodio HNS usporen ili zaustavljen u potpunosti, a tada u tome nije nitko stao iza nas, pa niti sindikati“, rekao je Krešimir Malec, član Središnjeg odbora HNS-a dodajući kako, kao i uvijek u takvim slučajevima,  kratkoročno politikantstvo i populizam sada dolaze na naplatu. 

“Danas se mora naći rješenje i inzistirati na nastavku industrijske proizvodnje na lokaciji rafinerije, osiguranju sredstava za nove investicije i alternativnu proizvodnju, a samim time i zadržavanje što je moguće većeg broja zaposlenih na lokaciji rafinerije u Sisku. Država, kao vlasnik 44 psoto dionica, na tome more inzistirati od većinskog vlasnika tvrtke.” – dodao je Malec.

Komentirajte