Naslovnica Vijesti Sisak Promovirana publikacija o Sisku u 1. Svjetskom ratu

Promovirana publikacija o Sisku u 1. Svjetskom ratu

Promovirana je publikacija “Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.”, autora Vlatka Čakširana i Ivice Valenta.

Uz prikaz života u Sisku uoči, za vrijeme i nakon rata i prikaz funkcioniranja gradske uprave u ratnim uvjetima, organizacije zdravstvene skrbi, opskrbe stanovništva te društvenog i kulturnog života, u publikaciji je prikazan ratni put 27. domobranske pješačke pukovnije, koja je sjedište imala u Sisku.

Autori teksta Vlatko Čakširan i kataloga, viši kustos Ivica Valent, uložili su mnogo truda kako bi koristeći skromne povijesne i arhivske izvore, ali i predmete i dokumente iz privatnih zbirki, zabilježili dosad premalo poznato razdoblje sisačke povijesti.

“Kada je riječ o povijesti grada, glavni izvor informacija bio mi je tjednik Sisački glas, koji je izlazio u to vrijeme. Međutim, o samoj pukovniji malo je podataka, pa smo koristili sve moguće izvore da rekonstruiramo njen ratni put od Siska, preko Srbije, istočnog i talijanskog bojišta, do međimurske operacije na kraju rata. Prvi put smo uspjeli prikupiti i objaviti, doduše, nepotpuni popis nekoliko stotina stradalih u ratu”, rekao je Čakširan.

Valent je dodao da su izvor podataka bile fotografije, razglednice, pisma, pa i spomenari iz privatnih zbirki. Pri izradi popisa poginulih i umrlih pripadnika vojnih postrojbi, korišteni su podaci Matice umrlih Župe sv. Križa u Sisku, ali i svjedočanstva članova njihovih obitelji.

Komentirajte