Naslovnica Vijesti Kultura Promocija kataloga „Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.“.

Promocija kataloga „Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.“.

U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine u 11 sati, u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, održat će se promocija kataloga „Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.“.

Katalog prikazuje povijest grada Siska u burnom razdoblju Prvog svjetskog rata koji je u konačnici imao znatne posljedice za povijest naše zemlje. Prikazivanje se usmjerava na dvije razine – na svakodnevni života stanovništva grada i na ratni put 27. sisačke domobranske pukovnije. U razdoblju 1914. – 1918. godine Sisak nije pretrpio ratna razaranja, no osjetio je svu tragediju rata koji je postao sastavni dio života njegova građanstva. Ono je bilo suočeno s nestašicom hrane i osnovnih životnih potrepština, policijskim satom, brojnim ranjenicima koji su tu dolazili na liječenje i oporavak i vijestima s bojišta. S druge strane, ratni put 27. sisačke domobranske pukovnije, koji se pratio u sisačkoj javnosti, kretao se od napada na Srbiju u prvim danima rata, preko Galicije pa sve do povratka u grad.

Promatranje ratnog razdoblja na dvije razine daje potpuniji dojam o životu grada i njegovih stanovnika od 1914. do 1918. godine. Autori kataloga su mr. sc. Vlatko Čakširan, viši kustos i Ivica Valent, viši kustos.

Komentirajte